Spira

Dilemmat: ”Hur kan jag mobilisera mig och andra i klimatkrisen?”

"Jag har läst Malena Ernmans bok 'Scener ur hjärtat' och känner mig både skakad och stridslysten. Jag måste agera! Men hur?"

Kategorier: Dilemmat 

Sara Ekenstedt, hållbarhetskonsult, Tavelsjö:

ar1805b_dilemmat"Börja med dig själv. Försök skapa en hållbar livsstil som du trivs med, så andra kan bli inspirerade. Välj ett område du är intresserad av, till exempel matlagning, och börja där. Att vara en god förebild fungerar bättre än att berätta vad andra gör fel eller skrämma dem med hemska framtidsutsikter. Prata med andra på fikarasten - hur skulle du göra med det här problemet? Fokusera på lösningar.

Testa dig gärna på klimatkontot.se. Det är ett nätverktyg där du kan se dina utsläpp och få tips om hur du kan minska dem. Vi använder det verktyget i Tavelsjö forever, ett projekt Tavelsjö församling driver, som går ut på att minska församlingsbornas klimat-
avtryck. När miljöfrågor kommer på tal kan människor låsa sig för att de känner sig maktlösa. Jag vill visa att enkla val, som att byta elavtal, cykla mer och äta mindre kött, gör stor skillnad.

Klimatångesten som många bär på är en existentiell fråga, och jag tycker att kyrkan erbjuder en bra plattform att arbeta med den."

 

Marcus Klaus, Naturskyddsföreningen Umeå, Nordmaling, Vännäs:

ar1805c_dilemmat"Prata med någon annan! Då har ni blivit två som kan fundera tillsammans. Dela din frustration, men också dina positiva erfarenheter, som lyckan i att hitta en hallonbuske när du tog cykeln i stället för bilen till jobbet. Ofta är det som är bra för miljön också bra för plånboken och hälsan.

Vill du hitta ännu fler människor kan du gå med i en miljöförening. Ju fler man är, desto större inflytande har man på politiker och beslutsfattare.

Det finns mycket du enkelt kan göra på egen hand. Det viktigaste är att välja tåg och buss i stället för flyg och bil och att byta köttet mot vegetariska alternativ. Kanske känns det som att du åstadkommer lite på egen hand, men om grannar och vänner märker att du väljer att cykla och äta vegetariskt kan ni snart vara två eller fyra som gör samma sak.

Kom ihåg att allt börjar i det lilla, med dig själv. Vad gör dig lycklig på lång sikt? Att vara snäll mot miljön handlar ofta om att vara snäll mot sig själv och andra."

Senast uppdaterad: 23 oktober 2018

Dela

Scener ur hjärtat

Boken av Malena Ernman och Svante Thunberg handlar om "utbrända människor på en utbränd planet". Den handlar om både en familjekris och klimatkrisen.

Spiras nyhetsbrev

Fyll i din e-postadress och klicka på Prenumerera, så får du vårt nyhetsbrev direkt i din mailbox!