Spira

Dilemmat: "Vad gör jag med min prestationsångest?"

”Allt jag gör bedöms – i skolan, på idrotten och instagram. Jag känner mig aldrig helt nöjd med mig själv. Vad kan jag göra?

Kategorier: Dilemmat 

Mita Eek Wretling, studerande:

Ar 1802c_dilemmat-2"Det skulle ha kunnat vara jag som skrev den här frågan! Prestationsångest är verkligen något jag känner igen hos mig själv och i min omgivning, särskilt när det handlar om skolan. Ibland kan den sporra mig, men oftast sänks jag av den och tappar proportionerna på vad som är viktigt.

För att komma ur tankarna hjälper det mig att prata med någon eller skriva ner mina funderingar. Då kan jag tänka "men tusan, så viktigt är det inte."Det är lättare sagt än gjort, men försök att inte jämföra dig med andra och släpp tanken på att vara perfekt, för vem är det? Var inte hårdare mot dig själv än du skulle vara mot någon annan.

Omge dig med människor som får dig att känna att du duger som du är. Med min familj, min pojkvän och mina vänner kan jag vara mig själv. Ledarutbildningen som jag går i Svenska kyrkan är också en plats där jag känner mig helt och hållet avslappnad. Där kan jag vara och utvecklas, utan att bli bedömd utifrån min prestation.

 

Per Höglund, psykolog:

Ar 1802c_dilemmat"En hel del av pressen att bli bedömd är svår att komma ifrån, men det finns strategier för att lära sig hantera den!Många unga, särskilt kvinnor, lider av ångest och oro, som kan bero på egna, höga krav. På kort sikt kan gillanden på instagram stärka dig men på lång sikt kan behovet av bekräftelse göra att du känner dig pressad. Kanske kan du välja bort en del sociala medier?

När det gäller träningen kan du vara med och påverka. Om du känner att tränarna ställer för höga krav kan du kolla styrdokumenten och se vad som egentligen är målet med träningen.Kraven från skolan är svåra att komma ifrån, men du kan öva dig i att vara "bra nog". Sätt gränser för hur länge du får läsa och dåsa sedan framför tv:n.

Det bästa för att minska ett oönskat beteende som oro är att öka beteendet du vill ha. Om du vill kunna känna dig avslappnad och tillfreds med dig själv, sök upp sammanhang, aktiviteter och relationer där du får vara den du är utan att prestera!"

Senast uppdaterad: 23 oktober 2018

Dela

Prata med någon!

Kontakta ungdomsmottagningen
090-785 91 52

Ta kontakt med en diakon eller präst. 090-200 25 00.
Svenska kyrkan i Umeå

Spiras nyhetsbrev

Fyll i din e-postadress och klicka på Prenumerera, så får du vårt nyhetsbrev direkt i din mailbox!