Spira

Siv Lindström och Ella Johansson dukar fram landgångar. Det sägs att smörgåstypen skapades som en symbol för bryggan mellan livet och resan vidare. Bild: Ulrika Ljungblahd

Dukar upp för mat och minnen

Medan den sörjande familjen är på begravning förbereder Siv Lindström och Ella Johansson minnesstunden. I dag gör de 45 landgångar.

Kategorier: Spira besöker 

- Minnesstunder är en del av kyrkans omsorg om sorgehuset, säger Carolina Paulson, arbetsledare i Umeå stadsförsamling. När anhöriga får dela minnen, historier och skratt går de ofta hem med en lättare känsla.

Inför dagens minnesstund skär Ella bort kanterna på stora brödskivor innan Siv lägger dem i långa rader på fuktiga kökshanddukar. Nu ska brödet smöras och täckas med pålägg. I stora salen är det dukat med linnedukar och finglas. Om cirka två timmar kommer begravningssällskapet.

- Det ska vara fint och välkomnande, säger Siv Lindström, som jobbar vid fem-sex minnesstunder i månaden. Hon är pensionär, som de flesta andra 20 personer som ordnar det praktiska kring minnesstunder i Svenska kyrkan i Umeå. Eftersom det kan vara allt från tio till hundra gäster jobbar de ibland ensamma, ibland två eller tre tillsammans.

- Jag gillar att träffa människor och är nyfiken på det mesta, säger Ella Johansson, som trivs med extrajobbet oavsett om hon ska servera smörgåstårtor eller får personliga önskemål på mat, som Pappa gjorde en så god soppa, kan vi få komma med receptet?

Innan Siv och Ella hänger av sig förklädena och tänder ljusen ställer de fram dryck och tallrikar på borden. Allt är redo.

Senast uppdaterad: 23 oktober 2018

Dela

Minnesstunder

När? Efter begravningar hålls cirka 250 minnesstunder per år i Umeås församlingsgårdar. Antalet ökar.

Vad? Vanligast är smörgåstårta eller landgång, men buffé eller soppa blir allt populärare.

Hur? Beställs via begravningsbyrå eller direkt hos församlingen.

Spiras nyhetsbrev

Fyll i din e-postadress och klicka på Prenumerera, så får du vårt nyhetsbrev direkt i din mailbox!