Spira

Det kommer inget vatten ur kranen! För att kunna vattna sin krukväxt ger sig Sara Gallardos rollfigur i pjäsen ”Älskade familj” ut på vattenjakt i sitt hyreshus. Bild: Samuel Pettersson

En skäggig storebror, fem hundar, ett kollektiv, en mamma...

Sara Gallardo vrider och vänder på begreppet i sin barnpjäs "Älskade familj". Familjerådgivare Elisabet Jonsson tycker det är viktigt att erbjuda många familjebilder - både för barn och vuxna.

Kategorier: Stjärnfamilj 

I Ögonblicksteaterns pjäs "Älskade familj" får publiken möta en mängd olika familjekonstellationer - en flicka på sju år med en skäggig storebror, två systrar från Iran med familjen långt borta men "nära hjärtat", en man med fem hundar, ett kollektiv. Och så Batman, den kaxiga karaktären som bor med sin mamma och är ensam hemma, barnens favorit och den som ligger Sara Gallardo närmast.

- När jag växte upp tyckte jag det var störigt att en familj skulle vara mamma och pappa och två barn. Jag var ju en familj med min mamma och mina kompisar. Än i dag står jag jättenära mina barndomsvänner.

Karaktärerna i pjäsen har Sara spånat fram med regissören Stefan Andersson, inspirerade av Familjeboken av Edward Summanen. Sara ville utmana normativa familjebilder och skapa bilder där barnen både kan få känna igen sig och få se något nytt.

- Jag vill ge fler bilder av vad en familj kan vara. Jag hoppas att de ska förstå att alla har speciella familjer, säger hon.

 

Familj betyder nära relationer

Elisabet Jonsson på Svenska kyrkans familjerådgivning tycker också att det är viktigt att öka antalet bilder kring hur en familj kan se ut, både för barns och vuxnas skull.

I sitt arbete möter hon många olika familjekonstellationer, med partners, barn, valda föräldrar, husdjur. Hon vill egentligen inte definiera hur en familj ser ut, för att inte exkludera någon.

- I mitt jobb är "familj" bara ett ord jag använder för att ta reda på vad någon har för nära relationer. "Hur ser din familj ut?", säger Elisabet.

Familjer är föränderliga, och har så varit i alla tider. Efter en skilsmässa eller separation kan ett barns familjebild behöva stärkas lite extra, särskilt om föräldrarna träffar nya partners. Barnen ska kunna vara stolta över hela sin familj, utan att känna att de sviker någon.

- Då är mognaden hos de som separerat jätteviktig. De behöver bekräfta barnets glädje över att bli storasyskon och tillhörigheten till den andra bonusföräldern. Det kan vara svårt om man själv är sårad, men jag tycker ändå att många föräldrar är duktiga på det, säger Elisabet Jonsson.

Senast uppdaterad: 13 december 2018

Dela

Spiras nyhetsbrev

Fyll i din e-postadress och klicka på Prenumerera, så får du vårt nyhetsbrev direkt i din mailbox!