Spira

Fötter, Jesus och nariga nagelband

Anne Ormrot går helst barfota. Det är en symbolisk och konkret handling – samtidigt.

- Att gå barfota innebär en väldig tillit. Som Karin Boye skriver. "Jag vill möta livets makter vapenlös", säger Anne Ormrot som sparkar av sig kängorna med broddar så fort hon kommer inomhus. Visst går hon barfota utomhus också, även om vandringen mellan Hemavan och Joesjö häromåret var i mastigaste laget och kostade flådda fotsulor.

Barfota blir det tydligare att människan är en del av naturen, en del av allt, tycker Anne. Trycket mot fotsulans många känsliga punkter stimulerar nervsystemet. Att gå barfota kräver medveten närvaro och viss varsamhet. Det gäller till viss del även att gå i tofflor eller sandaler, eftersom hela foten måste arbeta, så att inte toffeln åker av.

- I armékängor blir man tuffare och behöver inte akta sig för stenar och glas. I högklackade skor å andra sidan blir man begränsad och sårbar, men på fel sätt.

Barfota eller med tofflor går det inte att "stövla på". Och det andliga livet handlar ju om att vara närvarande och gå fram genom tillvaron med viss medvetenhet, tycker Anne, som är meditationsledare, yogafröken och konstnär.

Hon minns en konstutställning för många år sedan, där hon lagt ut vita sidenlakan på golvet. För att få besökarna att gå i strumplästen ställde hon några skor intill det tunna tyget.

- Alla tog av sig skorna och deras rörelsemönster förändrades helt. De gick väldigt långsamt och samtalstonen mjuknade, berättar Anne Ormrot.

På den tiden var hon inte kristen, men i dag ser hon beröringspunkter med berättelsen om hur Jesus tvättade sina vänners fötter. Närvaron, närheten och omsorgen. Samtidigt säger berättelserna något mer. Ingen behöver dölja sina förhårdnader, sneda stortår eller nariga nagelband.

- Jesus föraktar inte det som är lägre ner, utan lyfter i stället upp det som människor ser ner på.

Senast uppdaterad: 23 oktober 2018

Dela

Anne Ormrot

Bild: David Dahlberg

Nunnan som tog av sig skorna

ar1801b_nunna

Medeltidsmystikerna Teresa av Ávila och Johannes av Korset grundade en "oskodd" gren av karmelitorden. De ville leva som de lärde med avskildhet, asketism och tonvikt på den inre bönen. De oskodda karmeliterna bär sandaler.

Så väcker du fötterna!

Börja dagen med några enkla fotövningar, innan du kliver upp ur sängen. Eller gör dem då och då under dagen!

ar1801b_fotovningar

Tema: Barfota

Spiras nyhetsbrev

Fyll i din e-postadress och klicka på Prenumerera, så får du vårt nyhetsbrev direkt i din mailbox!