Spira

Här får barnen mat och läxhjälp

Två projekt för barnfamiljer i Rumänien får ekonomiskt stöd från Svenska kyrkan i Umeå.
– Det är jättebra, men man måste se hjälpen på lång sikt, säger Henric Bergner, som besökt Hoppets stjärnas center för skolbarn i Valea Seaca.

Barnfamiljer står i fokus när Svenska kyrkan i Umeå ska hjälpa utsatta romer i Rumänien. I år avsätts cirka 200 000 kronor till projekt på de två orter, som de flesta EU-migranterna i Umeå kommer ifrån.

I Valea Seaca i nordöstra Rumänien driver biståndsorganisationen Hoppets stjärna "After school-center", där ett barn per familj erbjuds varm mat och hjälp med läxläsning efter skolan. De får också duscha och tvätta kläder.

Hit reste pensionerade bokhandlaren Henric Bergner och barnläkaren Lasse Palmér efter att ha lärt känna romer från Valea Seaca som periodvis bor i Umeå.

- Vi ville se varför människor åker 300 mil norrut för att sitta på gatorna och tigga, berättar Henric.

De besökte centret och gjorde hembesök med läkarundersökning hos ett 20-tal barnfamiljer.

Genom att stödja centret hoppas Linnea Sjöström, Svenska kyrkan i Umeå, att fler barn ska genomföra sin skolgång.

- Det kommer aldrig bli någon skillnad för de här människorna om vi inte gör någoting i Rumänien också, konstaterar hon.

Henric Bergner håller med, men betonar att förändringen kommer att ta tid och kräver uthållighet i det ekonomiska stödet.

Svenska kyrkan i Umeå har avsatt totalt 400 000 kronor 2018 för arbete bland utsatta EU-migranter. Ungefär hälften går till projekten i Rumänien, och andra hälften till kostnader för akut vinterhärbärge.

Dela

Barnfamiljer står i fokus när Svenska kyrkan i Umeå ska hjälpa utsatta romer i Rumänien.

Bild: Privat -

Föredrag

Henric Bergner berättar söndag 18 feb kl 19.00, tavelsjö församlingsgård

Spiras nyhetsbrev

Fyll i din e-postadress och klicka på Prenumerera, så får du vårt nyhetsbrev direkt i din mailbox!