Spira

Jan Emanuelsson, kyrkogårdsarbetare i Umeå, fotograferar, registrerar och letar gravar. Bild: Lina Eriksson

Han letar ägare till gamla gravstenar

Svenska kyrkan i Umeå har en alldeles egen detektiv när det gäller gravplatser. Jan Emanuelsson ger aldrig upp med att hitta viloplatsen för någons anhörig.

Kategorier: Spira besöker 

För några år sedan började kyrkogårdsarbetaren Jan Emanuelsson se över registren kring alla gravar i Umeå. Gravrättsinnehavare stod med namn och adress, men om personen flyttat eller avlidit fanns det ingen kontaktperson för just den graven.

- Förr betalades en avgift för en gravplats för all framtid och alltså behövdes information inte förnyas som nu, säger Jan.

Enligt lagen måste gravrättsinnehavaren vara en nu levande person, så han började gå igenom och uppdatera informationen kring gravplatserna på alla Umeås kyrkogårdar.

Nu fotograferas alla gravstenar och blanketter fylls i till punkt och pricka. Ibland hör personer som letar efter någon avlägsen släktings grav av sig.

- Jag säger aldrig "aldrig", säger Jan Emanuelsson. Jag vill tro att det går att hitta graven de söker!

Svårigheterna kan bland annat bero på att registren förut sköttes olika mellan kyrkogårdarna och att information skrevs för hand. Felstavningar och otydliga siffror, en 1:a som blev en 7:a, kunde göra att det blev olika i papperen och på gravstenen!

- En så enkel sak som att Carlsson förr stavades med "K" kan göra det svårt att hitta rätt, konstaterar Jan Emanuelsson.

Senast uppdaterad: 23 oktober 2018

Dela

Flera gravar ...

ar1801b_gravletare

 

 

 

 

 

... på Umeås kyrkogårdar saknar innehavare.

Kontakta Kyrkogårdsexpeditionen om du vet något om en grav med skylt.

Spiras nyhetsbrev

Fyll i din e-postadress och klicka på Prenumerera, så får du vårt nyhetsbrev direkt i din mailbox!