Spira

- Jag tänker alltid på svenska. Persiska kan jag ju redan så det behöver jag inte träna på, säger Eidmohammad Khalili, som brukar gå på Ersbodakyrkans språkkafé. Bild: Peter Lindegren

Han vill skriva en bok om sin historia som stöd för andra

”Om du hjälper andra får du själv hjälp en dag.” Med det rådet från sin mamma kom Eidmohammad Khalili från Afghanistan till Sverige. Nu vill han kunna vara till hjälp för andra som flyr hit.

Kategorier: Eldsjälen 

I Ersbodakyrkan har torsdagskvällens språkkafé slagit upp sina portar. En av gästerna är Eidmohammad Khalili. När han fick avslag på sin ansökan om att få stanna i Sverige blev kaféet ett ställe att gå till.

- Jag nästan svimmade när de sa att jag skulle tillbaka till Afghanistan om fyra veckor, berättar han. Jag bestämde mig ändå för att plugga som förut och gå till språkkaféet för att inte bara sitta hemma.

Eidmohammad bar med sig mammans ord att inte ge upp. Med hjälp av en svensk familj fick han till slut uppehållstillstånd och nu går han på Strömbäcks folkhögskola och drömmer om att bli tv-journalist.

- I Afghanistan är det bara de med pengar som kan studera vidare, förklarar han. Här i Sverige har alla möjligheter och varför skulle inte jag kunna nå mitt mål? Det vore kul att stå framför kameran och intervjua människor.

Eidmohammad planerar också att skriva en bok om sin historia, som ett stöd för andra.

- Det är så många som inte vet, inte vill eller inte orkar gå vidare, säger han. Livet är svårt och alla måste jobba hårt, men vi behöver också alla hjälp.

Senast uppdaterad: 23 oktober 2018

Dela

Spiras nyhetsbrev

Fyll i din e-postadress och klicka på Prenumerera, så får du vårt nyhetsbrev direkt i din mailbox!