Spira

Inledare: Den livsviktiga sucken

"Sucken är livsviktig och blir en slags punkt, ett mellanrum och en omstart."

Kategorier: Inledare 

"Oj, vilken suck" kommenterar min man ibland.

Först då noterar jag vanligtvis den djupa suck som undsluppit mig. Ofta känner jag mig rätt avslappnad och mår kanske till och med lite extra bra. Att jag ändå suckar har verkat paradoxalt - tills jag hörde radioprogrammet "Den livsviktiga andningen". Där berättar professor Eric Herlenius att vuxna behöver ta ett dubbelt så långt andetag åtta-tolv gånger i timmen för att koldioxidnivåerna ska gå ner och lungorna inte ramla ihop. Sucken är livsviktig och blir en slags punkt, ett mellanrum och en omstart.

Det finns så klart många fler suckar. Personalen på Sjukhuskyrkan möter såväl suckar av lättnad som vanmakt. Hur det är med den sista sucken får du själv läsa på sidan tio.

Möt också sjukgymnasten och diakoniassistenten Ulrika Mottmann, som bjuder på två andningsövningar. För trots att andning är det mest naturliga som finns behöver man ibland avsätta tid för att lära känna sitt andningsmönster. Inte minst för att stress och oro gör andningen snabb och ytlig.

Att tända ett ljus kan vara som att sucka, i betydelsen lämna över. Under allhelgonahelgen är du varmt välkommen till kyrkogårdar och kapell.

Senast uppdaterad: 23 oktober 2018

Dela

Tema: Suckar

Spiras nyhetsbrev

Fyll i din e-postadress och klicka på Prenumerera, så får du vårt nyhetsbrev direkt i din mailbox!