Spira

Inledare: Så blev korset en symbol för hopp

När jag på tredje dagen satte mig vid köksbordet för att dricka ett glas nyponsoppa frågade maken: "Har du återuppstått?"

En tisdagskväll för ett par veckor sedan däckade jag totalt. En otrevlig kombination av influensa och migrän höll mig helt sängliggande i 2,5 dygn. När jag på tredje dagen satte mig vid köksbordet för att dricka ett glas nyponsoppa frågade maken: "Har du återuppstått?"

Och ja, det kändes faktiskt precis så.

När det är som mörkast vänder det, predikade jag hurtigt för mig själv. Men så tänker jag på alla dem som får ytterligare kors att bära. Långvarigt sjuka som får sin sjukpenning indragen. Människor som flytt för sina liv, men inte är välkomna någonstans. Vad jag önskar att de fick uppleva en återuppståndelse som en början på något nytt.

Påsken närmar sig och vi minns de dramatiska dagarna när Jesus firar festmåltid med sina vänner för att sedan förrådas, dömas och dödas på ett kors. Och så vändningen när graven är tom och Jesus kan vara med vännerna igen.

Korset har blivit symbolen för den hoppfulla berättelsen. Följ med hem till Ingrid Maria Jacobsson som gjorde kors av spillsilver när hennes man var dödssjuk. Korset som symbol för vanmakt och vändpunkt fascinerar henne. Och så får du träffa samlaren Erik Holmlund som köper kors på Tradera.

Senast uppdaterad: 23 oktober 2018

Dela

Tema: Kors

Spiras nyhetsbrev

Fyll i din e-postadress och klicka på Prenumerera, så får du vårt nyhetsbrev direkt i din mailbox!