Spira

Kören på Backen har sjungit i 90 år

Umedalens sjukhus gav skjuts åt den då nystartade Backens kyrkokör. I år fyller den ännu vitala kören 90 år och firar med jubileumsskrift och konsert den 22 april.

- Backens kyrkokör är ovanligt väldokumenterad. Det finns program, tidningsartiklar och protokoll ända sedan 1948, berättar körens ordförande Ewa Miller, som är i full färd med att sammanställa en informationsbroschyr inför jubileet.

Kören startades 1928 av kantor Edvard Åberg och kärnan utgjordes av hans döttrar med vänner. Efter några år fick kören ett uppsving tack vare personal från nybyggda Umedalens sjukhus. Kören repeterade i Backens gamla kommunlokaler och nuvarande Hartvigsgården, och fick ibland inleda övningen med att elda i kaminen. Senare tog den färgstarka musikdirektören Rego Wiklund över ledarskapet och ledde kören i mer än 30 år.

- Jag minns honom från när jag var liten. Han var fantastisk på orgel och komponerade mycket musik åt kören, berättar Ewa Miller.

Bland annat skrev Rego Wiklund den så kallade Backenkantaten till kyrkans återinvigning efter restaureringen1953. I april framförs verket på nytt av Backens kyrkokör.

Sedan 2000 leds Backens kyrkokör av organist Maria Axéll. Ewa Miller berättar att den är en aktiv kör med öppna övningar för nyfikna och utvecklande kördagar.

- De senaste åren har vi vuxit och det finns en hel del unga i kören. Förutom konserter firar vi jubileet med en resa till Vasa i höst.

Dela

Spiras nyhetsbrev

Fyll i din e-postadress och klicka på Prenumerera, så får du vårt nyhetsbrev direkt i din mailbox!