Spira

Krönika: Korset är kärlekens konsekvens

"Finns där kärlek, så finns där också prövning. Och där den sker finns ett kors." Prästen och psykoterapeuten Mattias Hjalmarsson reflekterar kring korset under en loppisrunda.

Jag har börjat avsky att planlöst gå på loppis och second hand-butiker, även om jag verkligen gillar idén med återbruk. Min fru är däremot mycket förtjust. Jag behöver göra mig av med saker, inte skaffa fler.

Hur som helst så sitter jag här i en gammal och mycket sliten röd skinnfåtölj, mitt bland ställningar med begagnade kläder och människor som stillsamt strosar runt. Det är rätt lugnt och behagligt varmt, så jag klagar inte, utan känner mig helt tillfreds att sitta med mitt spiralblock, tänka och vänta.

Kanske är denna situation för vardaglig för att kopplas samman med korset, eller inte. För om vi vidgar perspektivet ser vi att den är ett av alla de tillfällen då vi går utöver eller bortom det vi själva tycker om eller känner oss bekväma med: vi följer med någon till en läskig läkarundersökning, vi väntar på barnen i snålblåst och regn vid fotbollsplanerna, vi ser den där tecknade filmen för hundrade gången, eller vi kanske har flytt i en allt för liten, alltför rank båt över Medelhavet. Vi svarar på det där telefonsamtalet som vi vet kommer att bli jobbigt fast vi egentligen har lust med något annat, vi reder ut en gammal konflikt…

Det är enkelt att hitta exempel. Vi finns inte bara för oss själva. Vi finns också för och med varandra.

Finns det liv, så finns det utmaning. Finns där kärlek, så finns där också prövning. Och där den sker finns ett kors. Korset är kärlekens konsekvens. Påskens kors, Jesus kors, säger att det inte finns någon människa som faller utanför Guds kärlek och därför är korset den mest nödvändiga händelsen i den kristna historien. Korset visar på Guds provocerande gränslösa kärlek och kan hjälpa mig att hålla mitt hjärta öppet, så att jag lever och älskar.

Senast uppdaterad: 23 oktober 2018

Dela

Mattias Hjalmarsson, präst och psykoterapeut.

Tema: Kors

Spiras nyhetsbrev

Fyll i din e-postadress och klicka på Prenumerera, så får du vårt nyhetsbrev direkt i din mailbox!