Spira

Krönika: Krossad dröm gav kamplust

I årets krönikor sätter Kenneth Nordgren fokus på banbrytande kvinnor i svensk kyrkohistoria. Nu har turen kommit till Lydia Wahlström.

I år är det 60 år sedan beslutet att öppna prästämbetet även för kvinnor. Det hann inte Lydia Wahlström (1869-1954) uppleva.

Hon var yngst av fyra systrar i Västmanland och ville bli präst som sin far. Att det var omöjligt som flicka beskrev hon senare som en chock. Det blev en drivkraft för en livslång gärning i att omtolka kristen tro och tradition för att finna argument att bejaka den potential som finns i kristendomen för alla människors lika rättigheter.

Lydia Wahlström kämpade för en ny syn på kvinnans kallelse i kyrkan och nya möjligheter i samhällslivet. Hon gick före som intellektuell debattör och akademiker, och disputerade i historia i Uppsala. Eftersom kvinnor inte fick arbeta vid universitet blev hon rektor för en flickskola. Hela tiden var hon debattör för kvinnlig rösträtt, föreningsaktiv för kvinnors jämställda rättigheter och liberalteologisk frontfigur. Efter nazisternas maktövertagande i Tyskland var hon en klarsynt kritiker av deras människosyn och tog avstånd från antisemitism.

Mer än 60 år efter hennes död finns ett forum för prästvigda kvinnor som i Uppsala stift bär namnet Lydia.

 

"Nu är ingen längre jude eller grek, slav eller fri, man eller kvinna. Alla är ni ett i Kristus Jesus." Galaterbrevet, kapitel 3, vers 28

Senast uppdaterad: 23 oktober 2018

Dela

Spiras nyhetsbrev

Fyll i din e-postadress och klicka på Prenumerera, så får du vårt nyhetsbrev direkt i din mailbox!