Spira

Krönikan: Gud behöver inte omslagspapper

I årets krönikor sätter Kenneth Nordgren fokus på banbrytande kvinnor i svensk kyrkohistoria. Först ut är Emilia Fogelklou.

Kategorier: Krönika 

Emilia Fogelklou var lärare, författare och den första kvinnan i Sverige som tog teologie kandidatexamen 1909 och blev hedersdoktor i teologi vid Uppsala universitet.

Vid 23 års ålder hade Emilia Fogelklou en stark andlig erfarenhet. Hon upplevde en djup och ljus samhörighet med något större än henne själv. Efter det kämpade hon för att riva skiljeväggar mellan andligt och världsligt. Hon behövde inget "omslagspapper kring Gud" och tog därför avstånd från dogmatisk tro. Utifrån sin mystika livsorientering mot det gudomliga i tillvaron och sitt djupa engagemang i fredsfrågor gick hon 1932 med i Vännernas samfund, kväkarna. I både teologi och samhällsengagemang mötte hon motstånd som kvinna och blev därför en feministisk pionjär.

Efter krigsslutet 1945 var hon kurator vid ett läger för 300 kvinnor från tyska koncentrationsläger. I tanke och liv strävade hon för att få ihop tillvarons delar till en helhet. För henne var konstens uppgift att synliggöra en verklighet bortom det synliga. Hennes egen livsinsats lyser fortfarande.

Senast uppdaterad: 23 oktober 2018

Dela

Kenneth Nordgren, kyrkoherde Umeå.

Bild: Lina Eriksson

Emilia Fogelklou (1878-1972):

Ord på Emilia Fogelklous gravvård:

"Ljus finns ändå!"

Spiras nyhetsbrev

Fyll i din e-postadress och klicka på Prenumerera, så får du vårt nyhetsbrev direkt i din mailbox!