Spira

Bild: A A

Lisas bokspalt: "”Svenskheten är som en lök med många lager”

Ett av sommarens intressanta och lärorika möten hade Lisa Tegby med Qaisar Mahmood.

Qaisar Mahmood är chef på Riksantikvarieämbetet, motorcykelfantast, författare, född i Lahore i Pakistan och uppvuxen i Tensta. Efter en kväll med några vänner och frågespelet Lingon, lådvin och kalsonger, där man samlar svenskhetspoäng, bestämmer han sig för att ta reda på vad svenskhet egentligen är. Är man svensk om man är född i Pakistan? Om man har invandrade föräldrar?

I sin jakt åker han 900 mil på motorcykel och skriver boken "Jakten på svenskheten". Resultatet? Att det inte finns något resultat, svenskheten låter sig inte fångas. Den är som en lök med många lager. Ingen känner igen sig i allt. Men alla har ansvar att bidra och att ta emot andras bidrag. Den där motorcykelresan behöver vi alla göra, var och en på vårt sätt. Vi kommer att bli förvånade. Och antagligen instämma i mångfaldens tio budord som boken mynnar ut i.

I sin roman "Halva liv" fortsätter Qaisar Mahmood att fundera över identitet och kulturkrockar. En medelålders man, andra generationens invandrare, blir lämnad av sin fru och hamnar i djup livskris. Han har aldrig haft någon verklig relation med sin pappa, som varit fördömande mot sonens moderna levnadssätt. Ändå är det till den svårt sjuke pappan som han vänder sig. Kulturkrocken blir tydlig, men också generationskrocken och människokrocken - och det är djupt allmänmänskligt!

Frågan om svenskhet och kulturkrockar gör sina försök att krypa in i valrörelsen. Jag är inte orolig för vår mångfald - om vi lever i öppenhet, nyfikenhet och solidaritet blir vi bara rikare av att vi är olika. Den valfråga som oroar och som är viktigast för mig är vårt klimat. Där måste vi med alla våra olikheter arbeta tillsammans.

Jag blir hoppfull när jag läser biologen och författaren Stefan Edman senaste bok "Mot alla odds?". Hans förundran över både universums storhet och livet i småländska bygdegårdar, hans vrede över stora religiösa ord som inte har med liv och rättvisa att göra, hans förmåga att få mig att känna mig som om jag står på samma barrikader som Elin Wägner, Harry Martinsson och fysikprofessorer hjälper mig till kamplust, framtidstro och vördnad för livet. Oj, vad jag behöver det!

Senast uppdaterad: 23 oktober 2018

Dela

Spiras nyhetsbrev

Fyll i din e-postadress och klicka på Prenumerera, så får du vårt nyhetsbrev direkt i din mailbox!