Spira

Förbundet Kristen humanism årsbok 2018; Albert Bonnier förlag 2016; Premiss förlag 2012 Bild: A A

Lisas bokspalt

”Vad sätter Linns samtal med sin gamla pappa igång hos mig?”

Kategorier: Lisas bokspalt 

Varje år kommer det ut en bok som jag alltid ser fram emot. Det är Årets bok från förbundet Kristen humanism. Den är gjord och skriven av ideella krafter.
I år är temat "Var inte rädd - en bok om hopp". Utifrån det kan man läsa artiklar av till exempel Lars Hillås som skriver om Hopp är ett åtagande, inte en sinnesstämning. Bara den rubriken ger mig en massa att tänka på. Martins Schibbye skriver Ord gör fångarna fria och reflekterar kring både journalistik och gudstjänstfirande som kraftfulla maktmedel mot förtryck. Karin Wiborns tankar efter att ha sett den norska tv-serien Skam, sätter också igång tankar hos mig, precis som hos henne.

Och så finns det en unik finess med den här boken: sista tredjedelen innehåller recensioner av 50-60 böcker som kommit ut det senaste året. De sidorna slukar jag, och känner mig väldigt mångsidig och bildad när andra har läst och sammanfattat åt mig.

En bok som jag själv läst från pärm till pärm nyligen är Linn Ullmans roman "De oroliga". En självbiografi i romanens form kanske man ska kalla den. Visst är det intressant att höra om hennes kända föräldrar Ingmar Bergman och Liv Ullman - en del bekräftar min bild av dem, annat överraskar. Inte var det lätt att vara barn till dem samtidigt som Linn Ullman levde ett privilegierat barnliv. Eller kanske just därför. Privilegier är inte alltid det bästa. Det intressanta med bra självbigrafier är ju inte skvaller utan vad berättelserna gör med mig som läser. Vad sätter Linns samtal med sin gamla pappa igång hos mig som barn, och som förälder? Vad gör hennes reflektion av sin mammas krulliga nerver med mig? Hon berättar så att jag befinner mig på min barndoms lekplats i Boden eller vid min mammas dödsbädd för längesen.

Jag har gått förbi en bok vi haft hemma många gånger utan att märka den. Men så började jag bläddra, och blev fast. "Mod utan gränser" är porträtt av 47 människorättsförsvarare i vår tid. I Guatemala, i Serbien, i Chile, överallt... Det är för mig oftast okända människor som fått upp ögonen för orättvisor och galenskap. Och så är de inne på en väg som de bara måste gå, både för att rädda andras mänsklighet och för att bevara sin egen. Det handlar inte om att inspirera oss till att bli helgon, står det i förordet, det handlar om att vi ska bli helt och fullt mänskliga. Men finns det nåt heligare?!

Senast uppdaterad: 23 oktober 2018

Dela

Lisa Tegby. Präst och bokslukare.

Bild: Malin Grönborg

Spiras nyhetsbrev

Fyll i din e-postadress och klicka på Prenumerera, så får du vårt nyhetsbrev direkt i din mailbox!