Spira

Gycklare gör satir av samhällsskicket i musikalen ”Luthers ungar”. Bild: Matilda Audas Björkholm

Luthers ungar tar plats i Tegs kyrka

100 barn framför en 500 år gammal historia. Musikalen ”Luthers ungar” avslutas med frågan ”Vad tycker du behöver förändras i dag?”

Kategorier: Spira besöker 

En lördagseftermiddag i maj förvandlas Tegs kyrka till familjen Luthers kök i Wittenberg på 1500-talet. Under två föreställningar på vardera 55 minuter berättar 100 barn från barnkörer i sex olika kyrkor historien om paret Martin Luther och Katharina von Bora och reformationen. Musikalen är både underhållning och historielektion. Tre gycklare driver med samtidens syn på att frälsning går att köpa och att flickor inte kan studera.

- Det är en jättebra musikal! Jag älskar både text och musik, säger Malin Björkman Hietala, körledare och projektledare.

I den mest gripande scenen lägger mamma Katharina, nunnan som rymde i en silltunna, ner riset och ber sonen om förlåtelse för att hon tänkte aga honom. Sonen Paul spelas av 9-årige Harry Ask Lundin. Efter sista föreställningen gör han glatt dubbla tummar upp för att svara på frågan hur musikallivet varit. Han har inte bara lärt sig nya sånger, utan också en hel del om Martin Luther och 1500-talet.

- Han är en faktaälskare, så han gick på eget bevåg och lånade två böcker på biblioteket, berättar mamma Ida Ask, innan hon funderar vidare på sista frågan "Vad behöver förändras i dag?".

- Skolan skulle behöva passa för alla. Det kan inte vara så snäva normer för att man ska passa in!

Senast uppdaterad: 23 oktober 2018

Dela

Gustaf Bergendahl spelar Martin Luther i musikalen.

Bild: Matilda Audas Björkholm

Luthers ungar

Musikal av Karin Runow, kyrkomusiker och kompositör.

Har framförts 144 gånger sedan premiären 2016.

I Umeå var Eva Blommé regissör och Jonas Östlund kapellmästare.

Spiras nyhetsbrev

Fyll i din e-postadress och klicka på Prenumerera, så får du vårt nyhetsbrev direkt i din mailbox!