Spira

Umeåborna Filippa och Anja Pärson Rådin växlar mellan familjeliv och jobb i rampljuset. Bild: Matilda Audas Björkholm

”När alla stressar som värst knackar vi på med glögg”

Filippa Rådin och Anja Pärson är en stjärnfamilj på mer än ett sätt – regnbågsfamilj, bonusfamilj och en skidstjärna.
– En stjärnfamilj måste ju vara en familj som lyser lite extra, säger Filippa Rådin med ett skratt.

Kategorier: Stjärnfamilj 

En gråmulen dag i en soffa i det mörkaste hörnet av Kulturbageriet lyckas Anja Pärson och Filippa Rådin ändå förmedla ljus och värme när de berättar om sitt familjeliv. Den som följer Filippas blogg med berättelser om arbete och vardagspyssel, fester och fjällturer vet hur central familjen är i deras liv, och att barnen alltid går först.

- Vi är väldigt beskyddande när det gäller våra barn. De är inte offentliga och vi anpassar oss efter det, väljer kanske bort att åka någonstans där det är mycket media, berättar Anja.

Anja Pärson och Filippa Rådin kom ut som kärlekspar i Anjas sommarprat 2012 och gifte sig två år senare. De har tre barn - dottern Emmi, från Filippas tidigare äktenskap, och sönerna Elvis och Maximilian.

- Emmi har alltid varit en självklarhet för dig. Det är ju ingen fråga om att du har tre barn, säger Filippa till Anja.

I Filippas blogg märks att hon har en god relation till Emmis pappa. Anja och Filippa menar att receptet är att alltid ha barnets bästa i centrum.

- Det var nästan så att vi skakade hand på det i början - vi ska vara vuxna och alltid sätta Emmi först. Det hela går bra tack vare Filippas och hennes ex-mans prestigelöshet. När de funkar, funkar vi andra. De värnar aktivt om sin vänskap, och det är något vackert med det, säger Anja.

Anja och Filippa återkommer till ord som "prestigelöshet" och "storsinthet". De och Emmis andra familj ställer upp för varandra, med hämtning på "fel" vecka, att ta hand om tvätt som inte hunnits med eller att passa småsyskon. Att vara vuxen handlar också om att ta hand om irriterade tankar om den andra parten som kan dyka upp och att lita på beslut den andra fattar. Nyckeln är kommunikation.

- Vi har en flödig dialog och pratar mycket om hur vi ska förhålla oss till exempelvis mobiler och skärmtid, och så anpassar vi oss efter varandra. För mig som bonusförälder handlar det också om att både ta eget ansvar och respektera besluten som fattas av de biologiska föräldrarna, säger Anja.

ar1806b_stjärnfamilj

Nu är familjen aktuella med ett kollektionssamarbete med Ellos och i tv-programmet "Vem kan slå Anja och Foppa?" Foto: Ellos


Stor familj

Anja och Filippa räknar in Emmis pappa och hans familj i sin egen. Där ryms också Anjas syster med familj, barnens morföräldrar och de närmaste vännerna.

- Jag har min världscupfamilj. I landslaget skapades starka band, som hos ett stridsförband i krig. Det är ett stort kollektiv där vi värnar om varandra och är beredda att göra mer än en vänskaplig insats, berättar Anja.

Hon tycker att familj handlar om relationer där man ställer upp för varandra, där det jämnar ut sig i längden, där man inte behöver tänka "nu ska ni bjuda, för vi bjöd sist". Hur konstellationen ser ut är mindre viktigt.

- För mig är familjen trygghet, där jag mår som bäst och är tryggast i både med- och motgånger. Den betyder oerhört mycket, säger Filippa.

I dagsläget finns önskemål från familjens yngre medlemmar om att utvidga den.

- Emmi har sagt att hon vill ha en lillasyster, och så finns det stora förhoppningar om en hund, berättar Filippa.

 

Umeå eller Uruguay?

Julafton kommer att firas med familj, här i Umeå eller i Uruguay, som Filippas pappa kommer ifrån. Jularna i Umeå inleds med julfrukost tillsammans med Emmis pappa och familj, och på kvällen blir det beställt julbord med Filippas mamma och Anjas syster med familj. Däremellan försöker Anja och Filippa hålla barnen sysselsatta genom att gå ut en stund och dela ut julklappar. Grundtanken är att julen ska vara avstressad och lugn, och det vill de dela med sig av till andra familjer genom en glöggrunda.

- Det är en favorittradition! När alla stressar som värst knackar vi på med glögg och lussebullar och får dem att sitta ner en stund. Vissa blir tacksamma, säger Anja med ett skratt.

 

Skapa tradition

En annan blivande tradition, som de genomförde första gången förra året, är att åka till familjerna i Hjältarnas hus med julklappar och julmat.

- Vi vill visa våra barn hur vi kan ta hand om varandra och göra något för en annan familj. Att familjen får träffa Anja och att våra barn leker bryter för en stund deras situation, säger Filippa.

- Kring jul blir det extra påtagligt att man är långt hemifrån, och känslan av att vara sedd och bekräftad är viktig. Som offentlig person tycker jag att jag har ett stort ansvar att göra det, säger Anja.

Senast uppdaterad: 13 december 2018

Dela

Stjärnfamilj

Begreppet stjärnfamilj rymmer alla typer av familjekonstellationer. Det används som komplement till kärnfamilj.

Ordet började användas av konstnären Ingrid Engarås år 2008 och kom med i Språkrådets nyordslista 2009.

Spiras nyhetsbrev

Fyll i din e-postadress och klicka på Prenumerera, så får du vårt nyhetsbrev direkt i din mailbox!