Spira

Nr 3 2018

Ute den 30 maj
Tema: Styrka


Innehåll

 

Fredsarbetare i Hebron skrev guide till Umeås uteliv

Josefin Hjärpe Lämås har skrivit Umeås nya friluftsguide tillsammans med sin man Petter. Naturen ger henne sinnesro och balans mellan uppdragen som följeslagare i Palestina.

 

Voltigestjärna laddar för sommarens mästerskap

Voltigestjärnan Johanna Lindberg tränar 20 timmar i veckan för att förbättra teknik och fysisk styrka, men hennes största tillgång är den mentala styrkan.

 

”Chilin Anaheim är lagom het”

Smaken är inte chilins enda styrka. Växterna är ofta även tåliga och vackra. I Helena Holmgrens växthus i Yttertavle står ett tiotal chiliplantor varje sommar.

 

Fåglar lever livet på kyrkogård

Backens kyrkogård är populär bland både fåglar och fågelskådare. Tillsammans med Henrik Blommé hittar vi fyra av Sveriges vanligaste fåglar - plus några mer ovanliga.

 

Simson var mer skör än stark

Bibelgestalten Simson brukar framställas som en stark super-hjälte à la Stålmannen. Forskaren och författaren Lina Sjöberg ser i stället en lidande ung man med autistiska drag, där styrkan är en svaghet.

 

Söker feministiskt språk för tro

Var finns styrkan i kyrkan? Ja, inte i det patriarkala språket eller de makttunga gudsbilderna, säger deltagarna i den feministteologiska bokcirkeln i Ålidhemskyrkan. I sina temamässor vill de hitta ett inkluderande språk.

Krönika: Söker dig med plommonstop

Jag tror på den starksköra människan. Den som kan stå på barrikaderna ena dagen för att nästa dag ligga under täcket och känna sig som världens svagaste och sköraste varelse.

”Hur hittar vi tillbaka till varann i sommar?”

"Jag hoppas att sommarledigheten gör gott för min relation! Hur kan jag och min partner hitta närheten igen?"

 

Volontär fixar söndagsskola och fika i Grisbackakyrkan

- Gud har gett mig så många gåvor, som mina tre barn, och jag vill ge tillbaka lite grann. Så förklarar Maria Andersson sitt engagemang som volontär i Grisbackakyrkan.

 

”Ibland är det ganska bra att släppa på allvaret också”

Att läsa hör sommaren till. Inte minst att läsa om. Ända sen jag var barn har jag läst om favoriter på sommaren. Gärna en boksvit med flera böcker.

 

Luthers ungar tar plats i Tegs kyrka

100 barn framför en 500 år gammal historia. Musikalen "Luthers ungar" avslutas med frågan "Vad tycker du behöver förändras i dag?"

Dagens dam: Magda Ericsson

Tredje delen av Spiras serie inspirerad av instagramkontot Dagens dam. Möt en uppskattad lyssnare.

Hallå där Ulrika Mottmann

Hur kan en pilgrimsvandring längs älven vara en motkultur?

Vad är viktigt på riktigt? Akelo i Kenya

Allt jag vill är att få spela fotboll! Det är min talang. Jag älskar att springa på planen med mina lagkamrater, när de springer efter mig och firar mig när jag gjort mål.

Inledare: Styrkan att dela livet över ett glas iskaffe

Det är försommarens vackraste dagar med nyutslagna björkar, strålande sol och magiska, ljusa kvällar. Alla yttre omständigheter är toppen, men jag är ledsen och orkeslös.

Spiras nyhetsbrev

Fyll i din e-postadress och klicka på Prenumerera, så får du vårt nyhetsbrev direkt i din mailbox!