Spira

Nr 6 2018

Ute den 13 december.
Tema: Stjärnfamilj


Innehåll

Dilemmat: ”Hur hjälper jag sambon med julstressen?”

"Jag får lite dåligt samvete för att min sambo stressar så inför julen och inte verkar hinna njuta av advent. Vad kan jag göra?"

 

”När alla stressar som värst knackar vi på med glögg”

Filippa Rådin och Anja Pärson är en stjärnfamilj på mer än ett sätt - regnbågsfamilj, bonusfamilj och en skidstjärna.- En stjärnfamilj måste ju vara en familj som lyser lite extra, säger Filippa Rådin med ett skratt.

 

Thommy såg en stjärna explodera

Är det mörkt, kallt och klart ute? Då hittar du troligtvis Thommy Bäckström i hemmabygget Jämteböle Space Observatory. Annars trivs han i Umeås katedral eller på jakt efter en solförmörkelse.

 

”Det här är också min familj nu”

Anna Nyberg har både fått barnbarn och en syster hos familjen Alosman från Syrien. - Jag har flera familjer. Stjärnfamiljer förgyller tillvaron, säger hon.

 

En skäggig storebror, fem hundar, ett kollektiv, en mamma...

Sara Gallardo vrider och vänder på begreppet i sin barnpjäs "Älskade familj". Familjerådgivare Elisabet Jonsson tycker det är viktigt att erbjuda många familjebilder - både för barn och vuxna.

 

Adventsfika med gott samvete

Slipp dålig eftersmak på sötsakerna och chokladen! Julbaka med Spira och Fairtrade-märkta ingredienser.

 

4 myter om familjehem

Det behövs fler trygga och engagerade vuxna i Umeå som kan ta emot ett barn i sitt hem. Samtidigt finns flera missuppfattningar om vad som krävs av ett familjehem. Åsa Marklund, chef på Familjehemscentrum i Umeå, bemöter några vanliga myter.

 

Jesus och hans stjärnfamiljer

Nutida julkrubbor avbildar ofta en kärnfamilj av typen "mamma, pappa, barn". Enligt Bibeln var Jesus familj mer varierad än så under hans livstid.

 

Mässan som inte krockar med fotboll

Nattvard, leksaker och rostat bröd. "Kvällsmässa för alla" på Tomtebo är en oas på söndagar.

 

”Självmordslinjen. Hur mår du?”

- Jag är inte bra på så mycket, men jag kan lyssna, säger Stefan Lundkvist som är volontär på Minds Självmordslinje.

Gud tar gestalt i det mänskliga

Inför millennieskiftet för snart 20 år sedan gick frågan till henne: "Kan du skriva en psalm för 2000-talet?" Så föddes psalmen "Innan gryningen" med tonsättning av ABBA:s Benny Andersson. Temat var självklart: Jesus, som kommer till oss som ett barn.

 

Dagens dam: Rut Hammarbäck

Inspirerade av instagramkontot Dagens dam och Umeås kvinnokalender lyfter vi 2018 fram kvinnor med koppling till Umeå och kyrkan. Möt en av historiens många prästfruar.

 

”1918. Så nära det var att allt hade kunnat gå överstyr”

Båda mina föräldrar föddes 1918. Även författaren Werner Aspenström, regissören Ingmar Bergman, idrottsmannen Gunder Hägg, dirigenten Eric Ericsson och akademiledamoten Gunnel Vallquist skulle ha fyllt 100 år i år.

 

Biskop Åsa Nyström: Vad är viktigt på riktigt?

Att hitta en god balans av vad som är rimligt i livet. Min iver och drivkraft är stark, så jag behöver tänka efter, annars blir ingenting riktigt bra.

Inledare: Möt Umeås mest kända stjärnfamilj

"Den heliga familjen". Vid jul är den kanske som allra tydligast. Mamman, pappan och barnet vid krubban under stjärnan. Lyckliga och tindrande. Och samtidigt…

Spiras nyhetsbrev

Fyll i din e-postadress och klicka på Prenumerera, så får du vårt nyhetsbrev direkt i din mailbox!