Spira

Orgelelev får spela bland de bästa

17-åriga Ester Gustafsson från Sandåkern är en av tre orgelelever i Sverige som ska spela på kyrkomusikernas symposium i Uppsala.

En helg före den stora musikerträffen i september åker Ester Gustafsson till Uppsala för att öva på stora läktarorgeln i domkyrkan tillsammans med sin orgellärare Maria Axell. Under söndagens festhögmässa är hon nämligen en av tre elever som ska spela under nattvarden.

- Det känns jätteroligt, även om jag blev lite förvånad att få frågan, berättar Ester när vi träffas i Backens kyrka där hon övar en gång i veckan. De flesta andra dagar övar hon 30-60 minuter på en eldriven orgel med pedaler hemma.

- Orgel är ett så kul instrument. Jag undrar ibland varför så få spelar orgel, säger Ester Gustafsson.

Efter helgens seminarier och konserter i i Uppsala ska Ester spela Verset av A. Guilmant. Det är ett glatt stycke som hon spelat offentligt tidigare. Senaste året har Ester även spelat till psalmsång i gudstjänster med jämna mellanrum. I slutet av augusti tog hon orgelspelarbevis. Det är ett intyg på att man klarar av att leda församlingen i psalmsång under en gudstjänst.

Ester är den äldsta av organist Maria Axells fem orgelelever, åttaåriga Folke är yngst. Hon undervisar även på orgelläger och kurser.

Dela

Ester Gustafsson övar inför Kyrkomusiksymposiet senare i höst.

Bild: Ulrika Ljungblahd

Spiras nyhetsbrev

Fyll i din e-postadress och klicka på Prenumerera, så får du vårt nyhetsbrev direkt i din mailbox!