Spira

Orgelkonserter för nybörjare

Är du ovan att gå på orgelkonsert? Passa på under Umeå Orgelfestival 5-7 oktober med sju konserter i fem olika kyrkor. Organist Anders Winterstam guidar dig.

Varför en orgelfestival i Umeå?

- Vi vill lyfta fram orgeln som instrument en hel helg. Förhoppningsvis kan folk som inte är så vana vid orgelmusik också hitta hit! Orgelmusik är en mer fysisk upplevelse än många andra instrument. Mycket annan musik går bra att lyssna på inspelad, men en orgel måste upplevas i rummet.

Hur bokar jag biljett?

- Det behövs ingen biljett och alla konserter under festivalen är gratis. Kom bara direkt till kyrkan, gärna en kvart i förväg, så du hinner komma till ro och kolla in programbladet.

Var sitter jag bäst i kyrkan?

- Sitt inte för nära orgeln och helst inte under ett lågt tak. Ljudblandningen är bättre om du sitter öppet och en bit ifrån orgeln. I Umeå stads kyrka och Tegs kyrka rekommenderar jag långt fram, medan högra bänkarna i mitten är bättre i Backens kyrka.

När ska man applådera?

- När konserten är slut. Efteråt vill många musiker gärna möta publiken och stannar ofta kvar en stund för småprat.

 

Hela programmet finns på Umeå orgelfestival 2018

Senast uppdaterad: 23 oktober 2018

Dela

Bild: Lina Eriksson

Bild: Lina Eriksson

Vilken konsert passar dig?

För stora och små:

Musiksagan "Peter och vargen" av Sergei Prokofjev. Fyrhändig orgel med Maria Axell och Anders Winterstam. Kristina Sturk läser texten. Cirka 30 minuter.
Lördag kl 13.00, Backens kyrka.

 

Lättlyssnat och lokalt:

Konsert med studenter från Musikhögskolan i Piteå. Ett varierat program med bland andra Aron Nygren och Linnea Grahn som kommer från Umeå. Lördag kl 15.00, Ålidhemskyrkan.

 

Spännande och utmanande:

"Orgel + Dator = sant" Anders Winterstam och Christian Augustin kombinerar orgel och elektronisk musik i ett uruppförande av verket Ancora Piú. Lördag kl 21.00, Mariakyrkan.

Spiras nyhetsbrev

Fyll i din e-postadress och klicka på Prenumerera, så får du vårt nyhetsbrev direkt i din mailbox!