Spira

Sjukgymnast Ulrika Mottmann i Västerslättskyrkan och bjuder på två andningsövningar för hemmabruk. Bild: Matilda Audas Björkholm

Så kan du andas ut stress och oro

En suck kan vara att andas ut och slappna av.
- Andningen är ett kraftfullt sätt att jobba med närvaro, säger sjukgymnast Ulrika Mottmann i Västerslättskyrkan och bjuder på två andningsövningar för hemmabruk.

För Ulrika Mottmann är "att sucka" i första hand ett positivt begrepp. Fysiskt handlar det om en lång inandning då diafragman drar ihop sig, sjunker nedåt och ger utrymme för lungorna att vidgas. Den aktiva fasen följs av att muskelsammandragningarna släpper. En suck.

- Jag associerar suck till att släppa spänningar, att komma hem - både hem till sig och i en vidare bemärkelse, säger Ulrika.

Andningen hänger nära samman med både känslolivet och spänningar i kroppen. Som legitimerad sjukgymnast är Ulrika Mottmann väl förtrogen med andningen. En fysioterapeut, som är den rätta titeln numera, hjälper ofta patienter med andningsövningar. Det kan vara astmatiker, nyopererade hjärtpatienter eller personer med mycket slembildning. Övningarna är exempelvis att andas genom ett sugrör i en vattenflaska, så kallad PEP, eller att "huffa", som är kraftfullare än att hosta.

- Det är inte lätt utan man måste öva. Mycket kring andningen handlar om kroppskännedom, säger Ulrika Mottmann.

Just kroppskännedom återkommer Ulrika till i sitt arbete i Västerslättskyrkan. Hon leder både gospelgympa och Landa mjukt - rörelse för kropp och själ, där hon använder andningsövningar för att jobba med närvaro.

- Andning och närvaro kan vara viktiga redskap för människor i dag när många upplever sig splittrade både känslomässigt och tankemässigt. Det finns en kraftfull symbolik i andningen. Jag andas in livet som en gåva. Jag andas ut och överlämnar mig åt Gud.

 

Gör så här!

Sätt dig med båda fötterna i golvet och låt händerna vila i knät eller längs sidorna. Dra upp axlarna lätt och upplev spänningen i övre delen av ryggen och skuldrorna. Släpp ner axlarna. Vrid huvudet från sida till sida, gör sedan en lätt nickrörelse. Nu kan du gå vidare till någon av följande övningar:

 

1. Följ din andning

Passar när du är orolig eller spänd. Hitta en avspänd andning genom att iaktta och följa andningen i stället för att försöka styra den.

  1. Blunda. Lägg märke till fötternas kontakt med golvet, benens kontakt med stolen, din raka rygg och händerna som vilar i sin position.
  2. Lägg en hand vid din kropps centrum, i höjd med naveln, och möt din andnings rörelse. Ändra inte på något utan låt bara handen följa din andning.
  3. Du kan uppleva att det är stilla, att det är hårt och spänt eller att handen rör sig med buken. Det finns inga rätt och fel, känn bara kontakten mellan din hand, ditt centrum och din andning. Följ med några minuter.

 

 

2. Andas med motstånd

Passar när du har en snabb och ytlig andning som vid stress eller oro. Med motstånd på utandningen stretchar du lungvävnaden och andningen får mer kraft.

  1. Blunda och andas in som vanligt.
  2. Stäng munnen och andas ut genom lätt slutna läppar så att luften sakta får sippra ut. Din utandning kommer att ta längre tid och andningsrytmen blir lugnare.
  3. Prova också att skapa motståndet genom att andas ut på ett m-ljud. Andas in, slut läpparna som om du skulle säga bokstaven m, hitta en ganska låg ton och andas ut i ett ljudande "m". Ljudet skapar välgörande vibrationer inuti dig. Du övar också på att höras och ta plats.

Senast uppdaterad: 23 oktober 2018

Dela

Boktips!

"Andas med Gud" av Ulrika Ernvik. I sin bok bjuder hon på 88 andliga övningar, som kan göras på egen hand eller tillsammans med andra.

"Kristen djupmeditation" av Wilfrid Stinissen (Libris). I slutet av boken finns flera andningsmeditationer.

Tema: Suckar

Spiras nyhetsbrev

Fyll i din e-postadress och klicka på Prenumerera, så får du vårt nyhetsbrev direkt i din mailbox!