Spira

Konferenslokalen i Ålidhems centrum förvandlas till middagsbord när 30-tal personer tränar civilkurage i rollspel. Bild: André Larsson

Så säger du ifrån i fikarummet!

Går det att träna civilkurage? Javisst! Med hjälp av Kaos-modellen och rollspel övar ett 30-tal umebor att agera i stället för att titta bort.

I spåren av #metoo är intresset för den första workshopen i Träna civilkurage väldigt stort. Det är till och med väntelista för att få prova tekniker för att ingripa vid orättvisor. Första tisdagskvällen är temat sexism och Johanna Kanon från Umeå kvinnojour inleder. Tråkiga skämt som nedvärderar kvinnor kan verka ofarliga, men hänger ihop med trakasserier och våld, konstaterar hon och visar en våldspyramid som förenklat beskriver hur sexuellt våld skapas i samhället. I botten finns språkbruk och jargong, högre upp i pyramiden trakasserier, misshandel och slutligen mord.

- Nedvärderande språk används för att placera kvinnor under mannen i hierarkin, säger hon. Yttersta konsekvensen av det ser vi längst upp i pyramiden med misshandel och mord.

Vad gör man då på en släktmiddag där en morbror blir allt mer högljudd med sexistiska skämt och plumpa uttalande? Jo, det får vi öva i smågrupper. Först går ickevålds-tränare Amanda Portström igenom ickevåldsmetoden Kaos-modellen, med fyra olika sätt att hantera trakasserier eller andra påhopp. Det handlar om att konfrontera, avleda, omtolka eller stödja. Innan sorlet bryter ut påminner hon:

- Det är ett rollspel, så det finns inget krav på skådespelarprestation, utan vi testar och ser vad som händer.

Så vi testar. Rollerna i grupperna roterar så morbrodern hinner både konfronteras med frågan "Vad menar du?" och avledas med kommentarer om hans snygga skjorta.

Efter ytterligare ett par scenarier som utspelar sig på en arbetsplats och ett kafé tycker deltagaren Elsy Persson att hon fått nya konkreta verktyg.

- Det fanns många fler sätt att ingripa än jag trodde. Jag har tänkt att man alltid vill konfrontera, men det verkar oftast lättare att avleda.

 

Civilkurage är som kondition

Även Edvard Johansson uppskattar övningarna.

- Det var värdefullt att få känna hur olika situationer känns, även som tänkt förövare.

I sina olika yrkesroller, bland annat som taxichaufför, har Edvard tyckt att det varit svårt säga ifrån vid rasistisk eller grabbig jargong.

- Jag har tänkt att det antingen handlar om att göra dramatiska konfrontationer eller ingenting. Men det går att dra en gräns på en lagom nivå. Det kommer nog att vara en process för mig, men nu har jag något att utgå från.

Civilkurage är som kondition, det krävs regelbunden träning, påpekar Amanda Portström.

- Med regelbunden träning är jag mer medveten och beredd, säger hon. Det är roligt att fler är så engagerade! säger hon och ser framemot vårens kommande workshops. Ytterligare tre planeras till hösten.

Arrangörer är studieförbundet Bilda, Kristna fredsrörelsen, Rättighetscentrum Västerbotten och Umeå kommun.

Senast uppdaterad: 23 oktober 2018

Dela

Amanda Portström går igenom Kaos-modellen.

Bild: André Larsson

Kaos-modellen

Konfrontera!

Benämn det som händer, exempelvis "Nu ser jag din hand på hennes lår" eller ställ en fråga: "Hur menar du när du säger så?"

Avled!

Byt samtalsämne, spela en förvirrad turist som frågar vad klockan är eller ropa att det brinner för att avleda uppmärksamheten.

Omtolka roller!

Be om hjälp eller råd av personer som beter sig illa. I stället för att vara bråkstakar får de chans att bli "hjältar" och balansen förändras.

Stöd eller skilj åt!

Sätt dig bredvid den som utsätts på bussen eller gå emellan rent fysiskt, exempelvis i en kö.

Workshop i civilkurage!

Gratis workshops tisdagar kl 17.30-20.30

Homofobi 10 april

Icke-våld 15 maj


Anmälan: bilda.nu/trana-civilkurage

Spiras nyhetsbrev

Fyll i din e-postadress och klicka på Prenumerera, så får du vårt nyhetsbrev direkt i din mailbox!