Spira

Berättelsen om Simson blir i Lina Sjöbergs version något annat än en superhjälte. Bild: A A

Simson var mer skör än stark

Bibelgestalten Simson brukar framställas som en stark superhjälte à la Stålmannen. Forskaren och författaren Lina Sjöberg ser i stället en lidande ung man med autistiska drag, där styrkan är en svaghet.

Berättelsen om Simson och Delila har skildrats otaliga gånger - i konsten, i böcker och på film. Nu senast i Samson, som släpptes i USA i början av året. En övermänskligt stark hjälte som på uppdrag av Gud söker strid med de härskande filistéerna, men förlorar sin styrka på grund av den svekfulla Delila. Så brukar berättelsen tolkas, men Lina Sjöberg, författare och forskare i bibelvetenskap, håller inte med.

- Jag menar att både Simson och Delila blivit missförstådda, säger Lina Sjöberg, som i januari kom ut med sin skönlitterära bok Simson.

Första gången hon tog sig an Simson var i den populärvetenskapliga boken Ofromma bibeltolkningar. Hon valde ut sina sex favoritberättelser i Bibeln, som hon översatte och tolkade på nytt. En av dem var berättelsen om Simson och Delila. Där såg hon en man som söker sin sexuella identitet och finner den i ett bdsm-färgat förhållande när han låter sig bindas och domineras av Delila.

- Fem av berättelserna blev jag färdig med, men en släppte inte taget - Simson. Vetenskapen tog mig inte tillräckligt långt in i karaktären, men jag är ju också skönlitterär författare och där kunde jag komma längre.

Lina betonar att även om det rör sig om skönlitteratur handlar det inte om att fantisera fritt, utan om att lyssna in bibeltexten och göra karaktärerna rättvisa.

- När jag försökte hitta på något körde jag fast. Den berättelsen ville inte bli skriven. Jag behövde vänta och lyssna in för att kunna skriva boken.

Lina började med att skala av senare tillägg till bibelberättelsen, som att Simson skulle varit en domare, det vill säga en ledare för sitt folk. Hon menar att han är malplacerad i den rollen och ser i stället en människa som har svårt att skapa fungerande relationer.

I sin tolkning av Simson har Lina haft god hjälp av att vara mamma till en dotter med Aspergers syndrom, en form av högfungerande autism som ofta innebär en oförmåga att förstå sociala koder. Lina känner igen det i Simsons beteende.

- När jag väl kom på det kändes det självklart. Simson är socialt dysfunktionell. Där andra ser en hjälte ser jag en människa i nöd.

Utifrån den tolkningen började Lina skriva. Projektet tog flera år och boken var oväntat tung att skriva.

- Jag trodde jag skulle kunna vara professionell, agera som Simsons kurator, men den kärlek jag känner för min dotter överförde jag också till denna unga och lidande människa, berättar hon.

Lina hoppas att hon gjort Simson rättvisa. Före publiceringen lät hon sin dotter läsa boken.

- Hon är upprörd över skildringar av Aspergers i tv-serier där man antingen ska skratta åt personerna eller bländas av att de är duktiga. Man får aldrig se hur jobbigt det kan vara. I min bok tycker hon att man får det.

 

Mäktig kvinna som krävde respekt

Något som fascinerat genom årtusendena är Simsons övermänskliga styrka. I Linas tolkning är styrkan framför allt en förbannelse. Simson utnyttjas som barn till alltför tungt kroppsarbete. Genom livet drabbas han av överväldigande raseri, ofta triggat av höga ljud, och i kombination med hans styrka blir konsekvenserna ödesdigra.

Efter massakrer och ödeläggelse drar Simson sig undan för att skydda människorna runt omkring. Han hamnar som arbetare i Sorekdalen, där Delila i Linas tolkning är en rik medelålders landägare.

- Hon har oftast framställts som ung och vacker, men Delila är inte vem som helst, utan en mäktig kvinna som furstarna måste närma sig med respekt och enorma summor pengar, säger hon.

Hos Delila, som fått betalt för att överlämna honom till filisteerna, finner Simson trots allt vila. Hon låter sig inte skrämmas, och han kan slappna av.

- Det de har tillsammans är den lyckliga biten i hans liv. Hos Delila mår han bra. Det tragiska är att det tar slut och han blir överfallen.

Berättelsen slutar med dunder och brak och en stor massaker. I Linas tolkning sökte dock Simson aldrig efter våld eller hämnd, utan hon beskriver honom som en rak och genuint snäll människa. "De vet inte hur man intrigerar och manipulerar. När de säger ja menar de ja och när de säger nej menar de nej", säger en profetissa om människor som Simson i boken.

Lina menar att det kan finnas en styrka i att inte kunna läsa av sociala koder, genom att man missar subtila gliringar och maktmedel.

- När min dotter började högstadiet var jag tacksam för att hon har Aspergers. Hon var immun mot att andra försökte trycka till henne och gick mer oskadd genom skolan tack vare det. Det var en tröst för mig, säger Lina, och konstaterar samtidigt att för Simson var funktionsvariationen ingen styrka. Han blev i stället utstött.

- Det hade varit bättre för Simson om han hade levt här och nu.

Senast uppdaterad: 23 oktober 2018

Dela

I samband med Littfest besökte Lina Sjöberg Ålidhemskyrkan för att berätta om sin nya roman ”Simson”.

”Simson” är Lina Sjöbergs första roman sedan succédebute ”Resa till Port Said” 2005.

Simson

Läs berättelsen om Simson i Bibeln: Domarboken kapitel 13 och framåt.

3 boktips till sommaren

Lina Sjöberg tipsar om fler böcker med bibliska personer i skönlitterär tolkning.

 

ar1803b_linas_boktips1

Bat Seba av Torgny Lindgren

En roman om kung David och hans älskarinna, och senare drottning, Batseba. Batseba är först gift med krigaren Uria, som David ser till blir dödad. Boken beskrivs som "en smärtsamt skön och djupt lärorik berättelse om det mänskliga livets villkor ".

 

ar1803c_linas_boktips2Det röda tältet av Anita Diamant

Lea och Jakobs dotter Dina blir våldtagen. Det är allt som berättas om henne i Bibeln. I boken Det röda tältet får läsaren lära känna Dina och flera andra kvinnor i ett tält dit de dragit sig undan under perioden med mens. De sjunger, delar berättelser och ritualer.

ar1803d_linas_boktips3Människosonen av Lennart Hagerfors

Bibeln berättar inget om hur Jesus lever från tolvårsåldern tills han cirka 20 år senare dyker upp i Galileen. I berättelsen Människosonen bråkar han med sin styvfar, flyttar till Egypten och lever både som välbärgad affärsman och utstött i slummen.

Tema Styrka

Spiras nyhetsbrev

Fyll i din e-postadress och klicka på Prenumerera, så får du vårt nyhetsbrev direkt i din mailbox!