Spira

Sjöräddningssällskapet i Umeå har en lånebåt när ordinarie Rescue Minlouis repareras. Alla båtar är skänkta av enskild eller företag. Bild: Peter Lindegren

Sjöräddare får kamratskap och tacksamhet tillbaka

”Vi söker kockar, lärare och sjuksköterskor” står det i Sjöräddningssällskapets annonser. Organisationen bygger på ideella krafter. Magnus Jonsson är en av trettio personer som är engagerade i Umeå just nu.

Kategorier: Eldsjälen 

- Hustrun, som är sjukvårdsutbildad, gick med först, berättar Magnus Jonsson som varit sjöräddare i tolv år. När de behövde fler sökte jag in året efter.

Kraven är att kunna simma 200 meter och ett läkarintyg att du är frisk, allt annat får du lära dig. Sedan är det bra med en förstående arbetsgivare också.

- Jag har det bra på den fronten, säger Magnus Jonsson. Mitt jobb som kvalitetstekniker på Volvo lastvagnar är ganska självständigt.

De flesta av Umeågruppens cirka 35 uppdrag per år är bogseringar, men det hindrar inte att adrenalinet slår på när sökaren piper.

- Vi ska ju bistå människor i ett utsatt läge. Drivkraften är att hjälpa folk.

Han har aldrig varit riktigt nervös. Kanske beror det på en lång vana vid sjön, som han tycker suger - på ett positivt sätt. Det är något med frihetskänslan. Magnus tycker han får tillbaka mycket som sjöräddare i det roliga kamratskapet med kollegorna och tacksamheten när de räddat någon i sjönöd.

- Sedan finns förstås den andra sidan också. När vi inte lyckas hjälpa till sprider sig en tomhet inuti, säger Magnus.

Senast uppdaterad: 23 oktober 2018

Dela

På sjön

  • Alla i båten ska ha flytväst med grenband
  • Använd vattentätt mobilfodral
  • Ring 112 vid nödsituation, så kopplas du till Sjöräddningen

Spiras nyhetsbrev

Fyll i din e-postadress och klicka på Prenumerera, så får du vårt nyhetsbrev direkt i din mailbox!