Spira

I januari har Gunnar Eklund premiär på ”När prinsen kom till byn” en bearbetning av Torgny Lindgrens berättelse ”I Brokiga Blads vatten”. Bild: Matilda Audas Björkholm

Viktigt på riktigt med Gunnar Eklund

"Jag är en frilans, en fri lans, en legosoldat i kulturens tjänst." säger Gunnar Eklund, skådespelare.

Kategorier: Viktigt på riktigt 

Det viktiga är att gilla det man gör och jag älskar att stå på scen! När jag gick i mellanstadiet skrev jag en uppsats om att bli skådespelare och blev utskrattad. "Det kan man inte bli!", men när jag sökte till scenskolan i Malmö 1981 kom jag in vid första försöket.

Jag gör många berättarföreställningar och monologer och ju mer jag hållit på desto mindre har det blivit av rekvisita och utklädnad. Språket i sig är viktigt och för mig handlar det om att lyfta upp dialekten till det seriösa. När jag började var det rikssvenska som gällde och jag kände mig som i en tvångströja. Jag fick en helt annan tyngd när jag lade av den, som norrlänning gör jag teater för norrlänningar.

När jag inte skådespelar skriver jag pjäser och noveller där jag vill åstadkomma funderingar hos läsarna. Teater, litteratur och berättande har en viktig roll när det gäller att förmedla humanism och komma ifrån det generaliserande tänket med vi och dom. Jag är en frilans, en fri lans, en legosoldat i kulturens tjänst.

Det är viktigt att fylla på batterierna och jag njuter av musik på symfoniorkesterns torsdagskonserter. Så går jag i skogen och plockar bär. Det finns något meditativt i det, speciellt när jag har en text att plugga in.

Gunnar Eklund är skådespelare. I januari har han och Väster-bottensteatern premiär på "När prinsen kom till byn" en bearbetning av Torgny Lindgrens berättelse "I Brokiga Blads vatten".

Senast uppdaterad: 23 oktober 2018

Dela

Spiras nyhetsbrev

Fyll i din e-postadress och klicka på Prenumerera, så får du vårt nyhetsbrev direkt i din mailbox!