Spira

Ludwig Franzén är konstnär och illustratör i Umeå. Bild: Lina Eriksson

Viktigt på riktigt med Ludwig Franzén

Konstnär Ludwig Franzén trivs i sjukhusets kulvertar.

Kategorier: Viktigt på riktigt 

"Jag tror inte att vi föds med en talang. Vad vi gör beror på intresse som grundar sig på vad vi upptäcker i livet och lär oss som barn. Alla barn ritar och blir uppmuntrade för att vi tycker det är bra och gulligt, men de flesta slutar när de är i nioårsåldern för då kommer kravet att det ska bli bra. De som fortsätter är de som inte bryr sig om hur det blir. Jag tänkte att de som inte tyckte om det jag gjorde inte förstod och mina föräldrar gav mig alltid stöd i mitt ritande.

Det finns inga människor i mina bilder utan det är den som tittar på bilden som går in i den och med sina ögon är i bilden. Jag tycker om gamla hus som ska byggas om. De befinner sig i limbo, är inte nyttiga och helt öppna. Jag kan uppleva något och som konstnär vill jag överföra det till mottagaren, dela oro och farhågor.

Jag tar gärna en cykeltur ut ur stan och fascineras över att det går så fort att lämna tätorten. När andra kanske går på museer eller målar för att slappna av så fungerar det inte för mig, mitt bildinsamlingsmaskineri tickar alltid. Men jag tycker att sjukhusets kulvertar är intressanta. Där gäller en annan tideräkning och finns utrymme för både lugn och nyfiken reflektion. Kanske för att dagarna ofta känns som långa tunnlar, och bästa sättet att hantera det är att bokstavligen vandra i tunnlar."

Senast uppdaterad: 23 oktober 2018

Dela

Spiras nyhetsbrev

Fyll i din e-postadress och klicka på Prenumerera, så får du vårt nyhetsbrev direkt i din mailbox!