Spira

Bild: Matilda Audas Björkholm

Viktigt på riktigt med Ture "Spade" Holm

Ture Holm är sjukhusclown i Umeå under namnet Spade, som uttalas på svenska.

Kategorier: Viktigt på riktigt 

"Sjukhusclown är det enda jobb där jag känner att jag konkret gör skillnad. Visst finns det ibland sorgliga utgångar, men det är ett roligt arbete och det är fint att kunna ge skratt till någon. Målet är att för en stund få barnen ifrån det negativa. I början var det läskigt, för det är så intimt och nära. Fick jag ingen respons kände jag mig dålig. Jag förberedde mig mycket för att allt skulle bli perfekt, men nu kommer jag hellre lite sent och rusar direkt in. I stället handlar det om en mental uppladdning.

I skolan var jag bråkig och gjorde inte mycket eftersom jag inte trodde att jag kunde och hade de rätta gåvorna. När jag var sexton började jag jonglera, fick självförtroende och blev duktig! Jag tror jag hade blivit en helt annan människa om jag inte hittat något jag var bra på. Om vi tror att vi inte kan någonting så följer det oss genom livet.

Jag jobbade som cirkusartist på Irland och lekte mig fram, men mina sämre sidor gjorde sig påminda och jag återvände till Sverige. Det är viktigare att vara en bra medmänniska än att bli cirkusstjärna. Jag tänker att vi formar varandra genom våra svårigheter och motgångar - och våra val. Vi alla är unika, men mest lika ändå, som snöflingor. Alla är olika, men har en roll i snöhavet och Gud skulle sakna den enda flingan som var borta."

Senast uppdaterad: 23 oktober 2018

Dela

Spiras nyhetsbrev

Fyll i din e-postadress och klicka på Prenumerera, så får du vårt nyhetsbrev direkt i din mailbox!