Spira

Visionär Birgitta blev skyddshelgon

Långt innan Martin Luther reformerade kyrkan blev en flicka från Uppland en kyrkohistorisk person på den internationella scenen: Birgitta - så småningom den heliga. Hon blev det genom en kombination av egna starka upplevelser och en vilja att påverka både kyrka och samhälle i sin tid.

Birgitta var mamma till åtta barn. Efter att ha blivit änka kämpade hon för att grunda det som senare skulle bli en orden av Birgitta-systrar i den romersk-katolska kyrkan.

Birgittas visioner och budskap gjorde djupt intryck på både henne själv och andra. Visionerna, samlade under namnet "Himmelska uppenbarelser", innehåller en mystik koncentration på Kristus-gestalten och ett liv i kristen efterföljelse.

Birgitta dog i Rom, men hennes stoft fördes hem till Sverige och Vadstena. År 1391 kanoniserades Birgitta genom helgonförklaring, och hon är i dag ett av sex skyddshelgon för Europa, utnämnd av den katolska kyrkan.

Hennes minne lever starkt ända in i vår tid.

Birgitta levde 1303-1373.

Senast uppdaterad: 23 oktober 2018

Dela

Kenneth Nordgren, kyrkoherde Umeå.

Bild: Lina Eriksson

Birgittas bön

"Visa mig, Herre, din väg och gör mig villig att vandra den. Vådligt är att dröja och farligt att gå vidare. Så uppfyll min längtan och visa mig vägen."

Spiras nyhetsbrev

Fyll i din e-postadress och klicka på Prenumerera, så får du vårt nyhetsbrev direkt i din mailbox!