Spira

I vanliga fall galopperar Real Easy medan Johanna Lindberg gör akrobatiska övningar på honom. För fotograferingens skull står han stilla en stund. Bild: Malin Grönborg

Voltigestjärna laddar för sommarens mästerskap

Voltigestjärnan Johanna Lindberg tränar 20 timmar i veckan för att förbättra teknik och fysisk styrka, men hennes största tillgång är den mentala styrkan.

I ett av ridhusen på Hippologum galopperar hästen Real Easy runt, runt med linföraren Dusan Barci i mitten. 18-åriga Johanna Lindberg springer fram till sin häst längs linan, galopperar några steg parallellt med honom och studsar sedan upp på hästryggen. Det ser omöjligt och enkelt ut på samma gång.

Den här lördagskvällen är tränaren Pernilla Sjöstrand från Malmö för ovanlighetens skull på plats under voltigeträningen. Vanligtvis tränar hon Johanna på distans.

- Spänn magen, tänk på vristerna. Använd tekniken! uppmanar Pernilla medan Johanna svingar sig framåt, nedåt på hästen så att hon hamnar i ett handstående och balanserar på händerna.

Ridsporten voltige kan beskrivas som gymnastik på hästrygg. Tävlingsformen påminner även om konståkning med ett grundprogram, där alla ska göra samma åtta övningar, och ett fritt program till musik, som kallas kür. Allt bedöms på en skala 1-10.

- Küren är roligast! Då kan jag göra det som passar mig bäst. Jag är smidig och vig och bra på att stå på händer, säger Johanna som tränade gymnastik och ridning parallellt innan hon upptäckte voltige.

 

Reser fem dygn till EM

Som gymnast tränade hon mest med egen kroppsvikt, men för att bli starkare går hon numera på gym tre gånger i veckan. Helst använder hon tunga vikter.

- Hellre åtta riktigt tunga repetitioner än 30 lätta. Det är kul att anstränga sig och ta ut sig ordentligt!

Förutom styrketräningen och voltigepassen tränar Johanna även gymnastik och kondition två-tre gånger vardera varje vecka. Däremellan övar hon sina program på en trähäst hemma och rider några gånger på hästen Easy.

- Han behöver ju också bygga styrka, konstaterar Johanna.

2017 var första året som Easy och Johanna tävlade ihop. Och det blev en succé. Junioren Johanna tog ännu ett SM-guld, sitt fjärde guld i Nordiska mästerskapen och ett historiskt JVM-brons. För sina prestationer utsågs hon till "Morgondagens stjärna" på ridsportens Ryttargalan.

- Hennes största styrka är den mentala styrkan, säger tränaren Pernilla. Hon har en vilja av stål och älskar att tävla.

Det är tuffa förutsättningarna att tävla i Europa när man bor i Umeå och är ensam i sin sport. Bara resan med hästtransport till EM i Ungern i sommar tar fem dygn.

Johanna beskriver sig som en tävlingsmänniska som verkligen vill prestera bra. Samtidigt är en av hennes största styrkor att hon klarar tävlingspressen.

- Jag tappar inte fokus. Jag blir skärpt - men inte så stressad att jag failar.

Nu laddar hon för årets tävlingssäsong med lite lättare vikter för att jobba med snabbhet och explosivitet. Och så övar hon sitt fria program om och om igen på trähästen hemma.

- Det känns bra! Det ska bli så kul att komma igång och tävla, säger Johanna Lindberg.

Senast uppdaterad: 23 oktober 2018

Dela

Johanna Lindberg, Umeå ryttarförening, kombinerar styrka och smidighet i voltige. Här med hästen Real Easy.

Bild: Malin Grönborg

Tema Styrka

Spiras nyhetsbrev

Fyll i din e-postadress och klicka på Prenumerera, så får du vårt nyhetsbrev direkt i din mailbox!