Spira

En helg på Tavelsjö lägergård avslutade kursen för konfirmandföräldrar som pratat utifrån frälsarkransen. Bild: Privat -

Vuxenläger? Vi ska med!

Erika Antill hörde ordet vuxenläger och ville anmäla sig direkt.
Ett knappt år senare beskriver hon och vännen Jenny Karlsson
tiden med andra konfirmandföräldrar som omvälvande.

En junihelg åkte ett gäng kvinnor på läger till Tavelsjö lägergård. Dagarna var avslutningen på en samtalsgrupp som pratat om livet och kristen tro utifrån pärlorna i bönearmbandet Frälsarkransen.

- Det var helt fantastiskt! 40 år gamla fick vi till och med en packlista, säger Erika Antill och vännen Jenny Karlsson fyller i:

- Bara tanken att få åka iväg när någon annan förberett allt. Som vuxen, förälder och yrkesarbetande har man ju alltid ansvar, men nu var det andra som guidade oss!

Allt började förra hösten när Erikas son Adam på eget initiativ anmälde sig till konfirmationsläger. "Det här ska vi stötta" tänkte Erika och gick på ett fullsatt föräldramöte. När ledarna även inbjöd till ett föräldraläger ville Erika räcka upp handen och anmäla sig direkt. "Tänk om vi inte får plats" sa hon till vännen Jenny, som också ville med.

Lägret visade sig vara en samtalsgrupp som skulle träffas en kväll i månaden och arbeta med Frälsarkransen. Varken Jenny eller Erika var bekanta med armbandet, men nu bär de ofta det runt armen.

- Jag har jättesvårt för accessoarer, men det här är den snyggaste jag har, säger Jenny och fingrar på den blå bekymmerslöshetspärlan.

Första träffen handlade om jag-pärlan. Uppgiften var att reflektera kring sig själv som 14-åring. Vad drömde jag? Var står jag i dag?

- Där någonstans började det! Något vaknade i mig, säger Jenny, som så småningom förstod att hennes rastlösa sökande efter stimulans varit uttryck för ett andligt behov.

- När jag får prata om de stora frågorna sänker sig ett lugn över hela livet. Ibland tar det nästan slut på ord när jag ska prata om vad gruppen betytt för mig, det är så stort.

Under året har gruppen gått igenom pärlorna som handlar om allt från glädje till sorg. De har testat meditation, gjort moderna dramatiseringar av bibelberättelser och värderingsövningar under ledning av pedagogen Therese Hamrén och prästen Christofer Sjödin. Ändå är det uttrycket "bara vara" som återkommer mest när Erika och Jenny summerar året.

- Min tanke var att stötta min son, men det har i stället betytt mycket för mig själv, säger Erika.

- Ja, om någon sagt till mig att jag inte skulle kunna leva utan att komma till Ersbodakyrkan och diskutera bibeltexter hade jag aldrig trott på det, säger Jenny och skrattar.

Se Erika Antill och Jenny Karlsson prata om kursen på konfirmandwebben samycketmer.info

Senast uppdaterad: 23 oktober 2018

Dela

Erika Antill och Jenny Karlsson gick en kurs för konfirmandföräldrar.

Bild: Ulrika Ljungblahd

Gå en kurs i höst

Träffa nya vänner, lär sig något nytt eller prata om kristen tro. Här hittar du  höstens kurser 2018 inom Svenska kyrkan i Umeå.

Föräldrakurs med frälsarkransen

Samtalsgrupp för konfirmandföräldrar med övningar utifrån bönearmbandet. En veckokväll i månaden och ett helgläger.

Gratis. Start och anmälan på Så mycket mer.

Tema: På kurs

Spiras nyhetsbrev

Fyll i din e-postadress och klicka på Prenumerera, så får du vårt nyhetsbrev direkt i din mailbox!