Spira

Frukostfrämjandet är fem företagare som träffas för frukost. Bild: Matilda Audas Björkholm

Frukost främjar fem företagare

Över yoghurt och kaffe delar Frukostfrämjandet utmaningar och glädjeämnen med varandra. De pratar om både egenföretagande och livet i stort.

Det stora lantköket lyses upp av tända ljus och från högtalaren hörs stillsam musik. Vid bordet har Frukostfrämjandet samlats, ett gäng egenföretagare med kreativa yrken, som äter frukost tillsammans en vardagsmorgon varje månad. I dag har sjukdom minskat gruppen från fem till två deltagare: fotografen Matilda Audas Björkholm och inredaren Nina Tegenfeldt.

Vad som står på bordet kan vara säsongsbetonat - semlor i februari och lussekatter före jul. Hos hönsägarna blir det ofta ägg.

- Det är väldigt kravlöst och man kan strunta i att dammsuga. Men att tända ljus är viktigt, vi vill gärna ha stämning, konstaterar Nina.

Frukostfrämjandet startade för drygt ett år sedan genom att Matilda träffade Fanny Lindén på en workshop. De bestämde sig för att starta en grupp och bjöd med sig olika frilansande vänner. Att det blev just frukost har praktiska orsaker.

- Vi har alla familjer och det är knepigare att få till träffar på kvällen, säger Nina.

- Frukosten är en av de bästa måltiderna, men ofta blir den stressig. Det är skönt att avsätta tid för den, säger Matilda.

Träffarna ser ungefär likadana ut varje gång - mat och prat, om livet i stort, föräldraskap och om tillvaron som egenföretagare.

- Jobbidéer kommer man sällan på ensam, utan i dialog med andra, säger Matilda och Nina håller med:

- Efter en träff har jag mer energi, det blir som en rush, och jag tar tag i saker. Vi är också bra på att stärka varandra.

 

Roligare att dela med andra

Innan Nina blev egenföretagare hade hon en bild av entreprenören som en ofta rätt hård och driven person som behöver armbåga sig fram för att lyckas. Hon kunde inte se sig själv i den rollen. I dag ser hon att företagande inte alls behöver vara så.

- Det känns som en typ av entreprenörskap vi är på väg ifrån. Det är skönt att träffa andra företagare som vågar vara sårbara och delar saker på riktigt. Alla vinner på det.

- Ja, allt blir roligare och lättare om man delar det med andra. Ofta är det lätt att prata om det svåra när det väl passerat, snarare än mitt i det. Men det är ju då man behöver det som mest, säger Matilda.

Gemensamt för personerna i gruppen är att alla drivs av en hållbarhetstanke, en vilja att stå emot konsumtionshetsen. "Som du med återbruk i inredning", säger Matilda till Nina. "Ja, och du som fotograf med din kärlek till naturen och att se det spektakulära i vardagen", säger Nina.

Det handlar också om hållbarhet på andra plan i livet, att ta hand om sig själv och inte stressa tills man stupar och att peppa de som finns runt omkring. Den inställningen märks under frukostarna.

- I stället för att säga "ryck upp dig" försöker vi stärka varandra, säger Nina Tegenfeldt.

- Ja, och bara det att vi lägger tid på att äta frukost tillsammans och prata om livet handlar om hållbarhet, säger Matilda Audas Björkholm.

- Jag tror att man mår bra av att dela liv med andra och fler människor borde göra det.

Senast uppdaterad: 14 februari 2019

Dela

Bild: Matilda Audas Björkholm

Tema: Motståndskraft

Spiras nyhetsbrev

Fyll i din e-postadress och klicka på Prenumerera, så får du vårt nyhetsbrev direkt i din mailbox!