Spira

Youssef Boukhris är ofta ute på rasterna på Ersängsskolan. Bild: Malin Grönborg

Han sprang i skogen och slog på träd

När Youssef Boukhris kom till Sverige fick hans dröm om studier och kampsportkarriär stryka på foten. I dag är hans mål att hjälpa unga, nyblivna svenskar att nå sina drömmar.

Kategorier: Spira möter 

I kampsportsklubben Unbounds lokaler i Ersängsskolan sväljer Youssef Boukhris en ipren och vägrar låta sig besegras av sin vinterförkylning. "Jag tar aldrig ledigt", konstaterar han. Att Youssef arbetar hårt stämmer. Vid sidan av sitt jobb som social tolk och pedagogisk resurs på Ersängsskolan driver han Unbound och arbetar på en ungdomsgård för mellanstadieelever. Kent Wikström, kollega på skolan, kommer förbi träningslokalen och berättar om hur viktig Youssef och hans arbete är för skolan och hela området. Youssefs egen ambition är klar.

- Jag vill att alla elever ska integreras i det svenska samhället. När de förstår hur samhället fungerar kan de nå sina mål i livet.

Youssef Boukhris är född och uppvuxen i Tunisien. Han kom till Sverige och Umeå 2006 som 24-åring. Framför sig såg han möjligheter att studera för att arbeta med fysisk rehabilitering och fortsätta träna och kanske tävla i kampsport. Men verkligheten blev en annan.

- Det blev stopp överallt. Allt kostade pengar. Jag behövde också hjälpa min familj som var kvar i Tunisien, så fokus hamnade på att hitta jobb.

Youssef berättar att han ibland var tvungen att sova på gatan och att mörkret och kylan nästan tog knäcken på honom. Samtidigt ville han inte ge upp och inte heller välja fel spår i livet.

- Det hade varit lätt. Det fanns människor som erbjöd mat och husrum mot att jag sålde droger. Men jag tänkte bara på om jag skulle bli gripen - vad skulle jag säga till mamma?

 

Youssef fokuserade på att lära sig språket, som han såg som en nyckel in i samhället och fick så småningom olika tillfälliga jobb. När han arbetade på ungdomsgård blev han erbjuden ett vikariat som elevassistent på Ersängsskolan och så småningom en fast anställning. I dag arbetar han som social tolk och pedagogisk resurs på låg- och mellanstadiet, där han både hjälper till i klassrummen och på rasterna. Han tolkar, hittar på aktiviteter och löser konflikter.

- Det kan lätt bli kulturkrockar när barnen kommer från olika länder. Jag försöker klara upp missförstånd och lära dem hur de ska bemöta varandra, att diskutera i stället för att skrika eller slåss.

I sitt jobb har Youssef nytta av att han talar fyra språk - svenska, engelska, arabiska och franska. Den som hör Youssef på skolgården kan dock få intrycket av att han pratar fler än så.

- Jag gillar språk! När det kommer nya elever lär jag mig några ord på deras språk för att knyta kontakt och för att de ska känna sig trygga.

 

En stor del av Youssefs arbete handlar om att vara en länk mellan skola, elever och föräldrar, särskilt om de är nya i Sverige. Rättigheter och skyldigheter behöver förklaras, till exempel friheten i den svenska skolan. Att komma från ett disciplinerat skolsystem till det svenska, där läraren kan skämta med eleverna, kan tolkas som att allt är fritt, som att man kommer och går som man vill.

- Föräldrar och elever behöver få veta vilka värdegrunder vi arbetar med. Det hjälper dem att integreras och både de och samhället vinner på det.

För att ytterligare öka integrationen har Youssef och en kollega startat en ungdomsgård för mellanstadieelever, både för att barnen ska ha något bra att göra på sin fritid och för att bygga sina egna relationer med dem.

Youssef har vikarierat som idrottslärare på skolan och han lyfter gärna in fysiska övningar i sitt nuvarande arbete. Han inleder veckan med en kort pulsträning för att eleverna ska bli pigga och använder tai chi-övningar för att hjälpa barn med adhd att fokusera. Att använda träning för att påverka sinnesstämning är han van vid, sedan han som nyanländ i Sverige tränade bort frustration och aggression i skogen.

- När jag gick förbi Iksu såg jag folk träna där inne, men jag hade inte råd. Jag sprang i skogen och slog på träden. Det hjälpte, berättar Youssef som är utbildad i fem kampsportsstilar i Tunisien - kung-fu, kickboxning, tai chi, thaiboxning och street fight.

Youssef menar att kampsport kan vara en väg till ökat självförtroende. "När du är stark fysiskt känner du dig stark psykiskt". Den filosofin ligger bakom att han 2014, efter att i några år ha tränat andra privat, startade kampsportsklubben Unbound. Ett av målen var att fånga upp ungdomar som skulle kunna hamna på fel spår i livet, sådana som har problem med skolan och misstro mot samhället.

- När de tränar på rätt sätt kan de göra sig av med ilskan inuti. Några har också lyckats tävla och känner att de är värda något, att om de klarar detta kan de klara annat också, som skolan.

En av klubbens principer är att vara till för alla, oavsett etnicitet, kön, ålder, religion och ekonomi. Bland annat har flera ensamkommande flyktingar tränat där och samtidigt funnit ett extra hem.

- Det har varit ett sätt för dem att lära sig språket. På fredagskvällarna har vi också visat film och hjälpt till med läxor. För många blev klubben en familj, en trygg plats där de blev accepterade.

 

För drygt ett år sedan blev klubben tvungen att lämna sin lokal. Att ha de billigaste avgifterna i stan gav inte tillräckligt med intäkter. Träningsgrejerna flyttades till en tillfällig lokal i Ersängsskolan, där Unbounds elitgrupp tränar i dag.

Klubben söker med ljus och lykta efter en ny lokal och kontaktas hela tiden av personer som vill börja träna.

- Om kommunen förstod hur mycket problem som kan stävjas med Unbound tror jag de skulle gå in och stödja med en lokal. Tänk så många barn och ungdomar vi skulle kunna fånga upp med en lokal här på Ersboda, säger Youssef Boukhris.

Senast uppdaterad: 14 februari 2019

Dela

Bild: Malin Grönborg

Youssef Boukhris

Youssef Boukhris

Ålder: 37 år

Familj: Fru, två barn och två bonusbarn.

Arbete: Social tolk och pedagogisk resurs på Ersängsskolan.

Gör på fritiden: Tränar andra och sig själv, dansar, umgås med familjen.

Senast jag...

…fick en kram:

Nyss av en elev som fyller år i dag

…blev generad:
När jag fick beröm på jobbet

…läste Koranen:
I morse. Jag brukar spela Koranen i bilen, då blir jag lugn. Morgonen kan vara stressig och jag vill påminna mig om Gud och tacksamheten inför att leva.

…njöt av livet:
Det gör jag varje dag, även på jobbet. Det händer mycket här, men blir också mycket skratt. Min filosofi är att göra allt med glädje och kärlek.

…gjorde motstånd:
Jag arbetar hela tiden mot segregation.

Spiras nyhetsbrev

Fyll i din e-postadress och klicka på Prenumerera, så får du vårt nyhetsbrev direkt i din mailbox!