Spira

Inledare: Motstånd mot kravet att vara lyckad

Har du också handsprit, alvedon och pappersnäsdukar som inredningsdetaljer på köksbänken? Välkommen till vabruari!

Visserligen är mina barn så stora att vi inte vabbar längre, men i februari är jag ändå beredd på återkommande sjukdomar och allt mindre motståndskraft. Jag försöker försvara oss med gröna smoothies, citrusfrukter och ingefära i massor, trots att jag inte vet om det gör något med motståndet mot virus och bakterier.

Parallellt funderar jag över annan motståndskraft. Hur får jag kraft att leva det liv jag längtar efter? Kraft att stå emot konsumtionskrav och kroppshets - eller vad man nu behöver göra motstånd mot.

Gemenskaper verkar vara ett svar. Häng med till #frukostfrämjandet där fem kvinnor laddar kraft av varandra vid frukostbordet. Möt också Elin Magnusson och Carl Weidenstolpe som hittat varsitt sammanhang för att gå från tanke till handling i klimatfrågorna. Lunchgudstjänster i Tegs kyrka är ett annat sätt att hämta kraft. Deltagarna konstaterar att nattvarden kan vara en motståndshandling, både mot kravet att vara lyckad och mot att bara tänka på sig själv.

I årets första Spira träffar du även Youssef Boukhri som är social tolk. Han lägger sin kraft på att motverka segregation.

Senast uppdaterad: 14 februari 2019

Dela

Spiras nyhetsbrev

Fyll i din e-postadress och klicka på Prenumerera, så får du vårt nyhetsbrev direkt i din mailbox!