Spira

Krönika: Hoppets motkultur odlas tillsammmans

Elin Waller är psykolog och engagerad i Kristna fredsrörelsen. Hon söker gemenskap med andra som delar samma längtan och finner kraft, glädje och andra vägar.

"Även om jag visste att jorden går under i morgon så planterar jag mitt äppelträd i dag".

Jag minns att jag som barn gick till min mamma och undrade om hon skulle göra så. Hon svarade ja och att det handlar om hopp och ett sätt att leva.

Kunskapsnivån i klimatförändringarnas tid är hög och omfattningen av de förändringar som behövs är enorma. Jag har lätt att känna mig liten och drabbas av vanmakt. Att inte flyga, köra mindre bil, sopsortera, äta vegetariskt och konsumera mindre kan kännas futtigt. Ibland tvivlar jag på vilken skillnad det gör. Ofta tänker jag att vårt handlingsutrymme egentligen är långt större än som enskilda konsumenter.Jag lägger våra barn en kväll.

När barnen somnat ligger jag och känner splittringen. Frustrationen bubblar i mig. Jag vill inte leva mitt liv på bekostnad av någon annans livsutrymme. På bekostnad av människor i delar av världen som redan drabbats hårt av klimatförändringar. På bekostnad av våra barn och kommande generationer. Det finns en motsättning mellan det jag värderar och tror på och hur jag lever mitt liv. Jag drömmer om samhällsförändring och längtar efter ett annat sätt att leva.

Jordens resurser är ändliga och det ligger i vår mänsklighet att vi är begränsade. Kanske behöver vi mer än någonsin bejaka de grundförutsättningarna. För de hänger ihop. Vi behöver leva våra liv inom gränserna för vad som är hållbart. Och det vi avstår medför en öppning mot någonting annat. Det där andra lockar mig. Jag tror att potentialen i det vi har att vinna på att ställa om till andra sätt att leva är stor. I omställningen behöver vi varandra. Jag söker gemenskap med andra som delar samma längtan och finner kraft, glädje och andra vägar.

Jag tänker på äppelträdet igen. Och där, i gemenskapen med varandra, står ett äppelträd planterat. Det får vanmakten att släppa sitt grepp och det ger mig hopp och riktning vidare.

Senast uppdaterad: 14 februari 2019

Dela

Bild: Privat -

Spiras nyhetsbrev

Fyll i din e-postadress och klicka på Prenumerera, så får du vårt nyhetsbrev direkt i din mailbox!