I takt med digitaliseringen ändras också behovet av arbetskraft. Till exempel så kan vissa arbetsuppgifter numera utföras av robotar. Det kan vara svårt att veta vilka jobb som kommer finnas kvar och vilka yrken som är värda att satsa på.
Behöver du hjälp på traven kan du plugga yrkeshögskola samtidigt som du jobbar extra. En yrkeshögskola erbjuder alltid relevanta utbildningar då de planeras och uppdateras utefter vad näringslivet behöver.
Kompetensbrist i vissa yrken
När vissa jobb försvinner så tillkommer det ofta nya jobb. Sverige beräknas till exempel ha kompetensbrist i IT-branschen och det bedöms att branschen saknar över 70 000 personer. Just IT är en stor snackis då digitaliseringen sker i rasande fart utan att ha tillräckligt med kompetent folk. Yrkeshögskola är till för de som vill ha en förändring i sitt yrkesliv och det är oftast en stor variation på åldrarna hos de sökande.
”På två år har antalet studerande på Campus Nynäshamn, med komvux, högskola och yrkeshögskola, ökat från 600 till 1 200. Yrkeshögskolan har gått från en utbildning till sex under samma period.” enligt SVT.
Kombinera extrajobb med studier
En yrkeshögskola erbjuder ofta kortare utbildningar på 1–2 år men de flesta får jobb efter. Under själva studietiden får eleverna ta del av både praktik och studier. Det gör att de flesta är redo för arbetslivet direkt efter examen. Arbetsförmedlingen gör nya rapporter med jämna mellanrum för att se vilka yrken det är brist i. För de som är oroliga över att studiebidraget inte räcker till går det oftast att kombinera en utbildning med extrajobb. Många utbildningar har också en hybridundervisning vilket gör det lättare att kombinera med jobb och andra aktiviteter.