Jobba hemifrån – uppdrag och fördelar

Allt fler väljer att jobba extra hemifrån utöver sitt heltidsjobb. Det finns många fördelar med att ta ett distansjobb och jobba när du vill, baserat på behov och möjligheter. Att arbeta deltid hemifrån kan passa bra för dig som studerar, har små barn eller av andra orsaker behöver ett mer flexibelt arbete.

Att jobba extra hemifrån är en attraktiv lösning för dig som inte kan ta ett heltidsjobb där du behöver vara fysiskt närvarande på kontoret. Du kanske behöver en extra inkomst för att spara till en större utgift eller behöver extra pengar till räkningar och avbetalningar. Ett extrajobb kan skötas på kvällarna efter din ordinarie sysselsättning eller på helgerna.

Distansarbete allt mer vanligt

Andelen svenskar som arbetar hemifrån åtminstone delvis ligger nu på 57 procent. Hemarbetet är en stark trend och även personer som arbetar inom offentlig sektor och inom arbetaryrken jobbar på distans ibland. Detta går att se i den stora undersökningen ”Svenskarna och internet” från Internetstiftelsen.

Det går att se stora skillnader mellan olika branscher och yrken. I statistiken över hemarbetande personer står följande information:

  • I branscher inom kommunikation och information jobbar 88 procent hemifrån
  • Den lägsta delen distansjobbare finns inom restaurang- och hotellbranschen
  • Högst andel hemarbetande går att hitta inom yrken som har krav på fördjupad högskolekompetens

Under coronapandemin ökade mängden hemarbetande tydligt, men trenden har inte mattats sedan dess. Många har insett fördelarna med att kunna jobba på distans, då det skapar en större flexibilitet i arbetslivet.

Uppdrag hemifrån

Ett stort antal branscher antar flexibla jobbplaner, som inom marknadsföring, kundservice och HR. Att erbjuda flexibla jobbmöjligheter för de anställda är ett bra sätt att attrahera nya talanger på en begränsad arbetsmarknad. De uppdrag som är enklast att hitta hemifrån är som tal- och språkpedagog. Även produktdesigners och mjukvaruutvecklare kan hittas på listan över jobb som oftast erbjuds på distans. De distansjobb som ger högst lön är matematiker, företagsjurist, digital marknadsförare, mjukvaruutvecklare och revisor. Även spelutvecklare, företagssäljare, rekryterare och psykologer kan förvänta sig höga löner när de arbetar på distans.

Fördelar med distansarbete

Det kan vara en utmaning att få ihop livspusslet för den som är småbarnsförälder eller behöver studera på heltid med begränsade resurser. För ett mer hållbart arbetsliv är det klokt att hitta ett jobb på distans, då detta ger möjligheter till högre livskvalitet under rätt förutsättningar. Distansarbetare kan ofta erhålla en mer ostörd arbetsmiljö, samtidigt som flexibiliteten gör det möjligt att arbeta på mer ovanliga tider. Denna arbetsform ger också lägre utgifter i form av pendlingskostnader och det kan även gå åt mindre pengar till kläder och lunch.

Om du behöver ha hantverkare på besök hemma medan du arbetar är det smidigt att ha ett distansjobb. Det tar mycket tid att pendla till ett vanligt jobb samtidigt som du kan behöva kombinera det med hämtningar och lämningar på skola och förskola om du har barn. Anställda brukar ofta uppskatta företag mer om de ger möjligheten att arbeta hemma. Detta ökar lojaliteten för företaget och kan även locka ny kompetent personal till arbetsplatsen.